Američka mornarica će agresivnije dejstvovati protiv Rusije

© U.S. Navy / Uđi u bazu fotografijaGrupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija)
Grupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ratna mornarica SAD će usvojiti „agresivniju vojnu strategiju prema Rusiji i Kini“, piše „Gardijan“, pozivajući se na veliki izveštaj komande Korpusa morske pešadije, ratne flote i obalske straže SAD.

U izveštaju se navodi da su Kina i Rusija postali „odlučniji rivali“ SAD i da Kina predstavlja „najozbiljniju dugoročnu stratešku pretnju“.

„Naše vojne baze kojih ima po celom svetu, svakodnevno su u kontaktu sa kineskim i ruskim vojnim brodovima i avionima“, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, u slučaju rata i Kina i Rusija će, verovatno, pokušati prve da zauzmu teritoriju potencijalnog konflikta, pre nego što SAD i njihovi saveznici mogu efikasno da reaguju.

Kako bi se sačuvala strateška prednost, Vašington planira da modernizuje ratnu mornaricu za račun manjih brodova, sa većim manevarskim mogućnostima, pa čak i daljinski upravljanim brodovima.

U Rusiji su više puta saopštavali da oni ne planiraju agresivna dejstva prema SAD i drugim zapadnim državama. Štaviše, oni su primetili porast vojne aktivnosti Vašingtona i bloka NATO-a u blizini svojih granica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala