„Turski tok” kroz Bugarsku spreman da propusti prve količine gasa

Deo kraka Turskog toka kroz Srbiju
Deo kraka Turskog toka kroz Srbiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gasovod „Turski (Balkanski) tok” preko Bugarske spreman je da propusti prve količine gasa ka Srbiji. U toku je postupak tehničkog prijema gasovoda, potvrdio je izvršni direktor „Bulgargtransgasa” Vladimir Malinov.

Kako prenose bugarski mediji, predstoji punjenje gasovoda. Budući da su još početkom novembra spojene cevi srpskog i bugarskog dela „Turskog toka”, gas će nakon prijema radova početi da stiže u našu zemlju, čime je konačno rešeno pitanje snabdevanja ovim energentom iz još jednog pravca, a ne samo preko Ukrajine.

Spremna i jedna od dve kompresorske stanice na trasi, Rasovo u Bugarskoj. Ruski gas će se transportovati od Turske kroz Bugarsku do Srbije i u Mađarsku. Izgradnja „Balkanskog toka” je počela 2019. godine i pored čestih pretnji Vašingtona i Brisela da će gradnja ovog i gasovoda „Severni tok 2” biti obustavljena kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa, posao je priveden kraju.

Očekuje se da od januara 2021. godine „Bulgartransgas” isporučuje od 10 do 15 miliona kubika gasa dnevno. Prvi čovek „Bulgartransgasa” je nedavno potvrdio da operater ima ugovore za kapacitete postrojenja i sa kompanijama koje nisu ruski „Gasprom” ni švajcarski MET, koje su rezervisale oko 90 odsto ulaznog kapaciteta gasovoda iz Turske, što je 19,3 milijarde kubika gasa godišnje. Izlazni kapacitet ka Srbiji je 12,7 milijardi kubnih metara godišnje. Inače su prihodi od naknada dogovorenih za transfer u Srbiju fiksni.

Završetkom gradnje „Turskog toka” može se reći i da je ispunjen i drugi deo međudržavnog ugovora potpisan prilikom preuzimanja NIS-a, koji je predviđao gradnju gasovoda „Južni tok”. Budući da je ovaj gasovod zbog Bugarske propao, preko Srbije ipak prelazi drugi gasovod „Turski tok”, koji se puni ruskim gasom i koji je naša zemlja gradila s Rusijom.

Za sve to vreme do Srbije nije stigla nijedna druga ponuda za priključak na neki od gasovoda kojima ne teče ruski gas, pa ni američki LNG jer očigledno da tog gasa nema u količinama kao ruskog, koji jedini može da pokrije potrebe i ovog dela Balkana i Evrope. Osim toga LNG je uvek bio skuplji od ruskog gasa, prenosi „Politika”.

Upravo onako kako je i tokom posete Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, izjavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić: „Kad god smo pitali gde je taj jeftiniji gas, nismo uspeli da dobijemo odgovor. Mi smo gradili svoj gasovod i nemamo nikakav problem s ruskim gasom.”

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala