Trodnevna žalost u Jermeniji: Pašinjan predvodi komemorativni marš, veterani protestuju /video/

© Sputnik / Karen PaturyanDemonstranti u Jerevanu
Demonstranti u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan predvodio je komemorativni marš u znak sećanja na poginule sunarodnike tokom sukoba u Nagorno-Karabahu u okviru trodnevne žalosti u Jermeniji od 19. do 21. decembra. Istovremeno, nekoliko hiljada ljudi je organizovalo protest zahtevajući Pašinjanovu ostavku, javlja naš izveštač.

Povorka je krenula sa Trga republike do vojnog groblja „Erablur“. Na groblju su se ranije okupili veterani karabaškog rata koji su pokušali da spreče Pašinjana na uđe na groblje.

„Ja, moji ratni drugovi, porodice poginulih nećemo dopustiti da njegova noga stupi na ovo sveto mesto“, rekao je komandant dobrovoljačkog odreda Ašot Minasjan, koji je istakao da je Pašinjan glavni krivac za neuspeh u Karabahu.

Međutim, povorka na čelu sa Pašinjanom ipak se probila kroz demonstrante do vojnog groblja, jer je policija potisnula okupljene i napravila prolaz za povorku.

Pašinjanovi protivnici, koji zahtevaju njegovu ostavku, krenuli su prema crkvi Grigorija Prosvetitelja, gde će se služiti parastos poginulima u sukobu.

U protestu učestvuje nekoliko hiljada ljudi, predstavnici opozicionih stranaka, sveštenstva, porodice poginulih.

„Treba da sklonimo Pašinjana sa vlasti kako bismo spasili našu otadžbinu“, rekao je jedan od organizatora protesta, predstavnik opozicone stranke „Dašnakcutjun“ Išhtan Sagateljan.

On je istovremeno optužio Pašinjana da je iskoristio današnji dan žalosti u svoje političke ineterese, jer je odganizovao šetnju do vojnog groblja, uprkos protestima vojnih veterana.

Sagateljan je najavio da opozicija u utorak planira opšti štrajk i masovne proteste u zemlji.

Ranije je Pašinjan pozvao stanovnike zemlje da učestvuju u komemorativnoj šetnji u okviru trodnevne žalosti u Jermeniji.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala