Portal: Zatvaranje konzulata SAD u Rusiji - uvod u pogoršanje odnosa Vašingtona i Moskve

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Stejt departmenta da zatvori dva konzulata u Rusiji uvod je u očekivano pogoršanje odnosa između Vašingtona i Moskve, piše američki portal „Hil“. Britanski „Tajms“ nagoveštava da bi uskoro, kada na dužnost predsednika stupi Džozef Bajden, mogao da se promeni pristup Amerike prema odnosima sa Rusijom.

Stejt department je o svojoj nameri informisao Kongres uz obrazloženje da se to čini zbog ograničenja koje je Moskva postavila u vezi sa brojem diplomata koji se mogu nalaziti u zemlji, piše portal koji je imao uvid u pismo američkog ministarstva spoljnih poslova upućenom kongresmenima.

U pismu se navodi da SAD definitivno zatvaraju konzulat u Vladivostoku, dok konzulat u Jekaterinburgu privremeno obustavlja rad.

Pismo je Kongresu upućeno još 10. decembra, tri dana pre nego što su se pojavile vesti o velikom hakerskom napadu na američke vladine agencije za koji se odgovornost prebacuje na elitne ruske snage za sajber špijunažu.

Ovaj korak američkih vlasti znači da će ambasada SAD u Moskvi biti jedino diplomatsko predstavništvo te zemlje u Rusiji.

Amerika će ostati bez diplomatskog prisustva na velikom delu ruske teritorije i to će otežati Amerikancima putovanja u Rusiju, ali i Rusima da dobiju američki vizu, piše portal.

Istovremeno, britanski „Tajms“ piše da izabrani američki predsednik Džozef Bajden, za razliku od svojih prethodnika koji su pokušavali da uspostave dobre odnose sa ruskim predsednikom, nema nameru da se drži tog kursa.

List navodi da bi pristup prema izgradnji bilateralnih odnosa između Rusije i SAD uskoro mogao da se promeni, kada Bajden i zvanično počne da obavlja dužnost predsednika.

„Neke stvari se ne menjaju. Ali, promeniće se odgovor Zapada. I to će početi uskoro“, zaključuje „Tajms“, prenosi portal „Lenta“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala