„Pobuna mašina“ u stvarnosti: Ruski obaveštajci testirali najsavremenije robote-mete /video/

© NewsTeam / Uđi u bazu fotografijaRuske specijalne anti-terorističke jedinice
Ruske specijalne anti-terorističke jedinice - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U streljačkom centru parka „Patriot“ u Podmoskovlju održana je obuka vojnih obaveštajaca, a tom prilikom je testiran najsavremeniji sistem sa veštačkom inteligencijom koji simulira mete, prenosi televizija „Zvezda“.

Vojnici su prvo gađali standardne i nepokretne mete na udaljenosti od 150, 300 i 350 metara iz ležećeg položaja i klečeći. Zatim su se neočekivano pojavile sasvim drugačije mete – roboti koje se kreću na gusenicama. Proizvođači su ozbiljno pristupili dizajnu samih meta koje predstavljaju lutku sa lažnim automatom.

Mete-roboti su proizvod jedne od kompanija za razvoj visokotehnoloških sistema. Za sada je reč o prototipima koji čak nemaju ni ime. Proizvod se zvanično naziva „autonomna meta sa algoritmima veštačke inteligencije“. U parku „Patriot“ održano je prvo testiranje robota.

Glavna karakteristika sistema je upotreba elemenata veštačke inteligencije. Na primer, robot može iskoristiti bilo kakva uzvišenja na terenu da se zaštiti od pucnjave. Čak i na potpuno ravnom terenu on traži neki zaklon.

Iako na prvi pogled deluje prosto, ove mete predstavljaju veoma komplikovane inženjerske sisteme. Pomoću složenih mehanizama za orijentaciju u prostoru, laserskih senzora, sistema za navigaciju uspeli su da naprave robota koji samostalno može da analizira situaciju na poligonu i da deluje u organizovanoj grupi takvih mašina.

„Oni mogu biti poput savezničkih trupa – mogu se kretati sa našim vojnicima, ili poput vojske protivnika mogu realizovati različite scenarije, na primer opkoliti našu vojsku ili organizovati zasedu“, rekao je glavni inženjer, programer kompanije-proizvođača robotizovanih meta Pavel Ikomasov.

U streljačkom centru se na ekranu operatera pojavljuju sve informacije o pogođenim metama. Pritom, ukoliko „rana“ nije smrtonosna, robot nastavlja napad. Glavna uprava za borbenu obuku Oružanih snaga Rusije je zainteresovana za mete-robote. U budućnosti se grupe koje čine desetine ovih robota mogu koristiti za simulaciju borbenih uslova.

Izuzetno je važno to što tako samostalni, pokretni ciljevi ne dozvoljavaju vojnicima da se naviknu na poznato okruženje sa raspoređenim metama.

Prema rečima obaveštajaca, zahvaljujući ovim robotima situacija na terenu se ne može predvideti, jer vojnici ne znaju kuda će se robot kretati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala