Novi model: Miks ublažavanja i pooštravanja mera

© AP PhotoLjubljana u vreme korone
Ljubljana u vreme korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kombinacija ublažavanja i pooštravanja restriktivnih mera u Sloveniji planirana je za Božić u okviru plana koji je danas predstavila slovenačka vlada.

Ograničenja će biti ublažavana ili pooštravana u zavisnosti od epidemiološke situacije i mogu se proširiti i na novogodišnje praznike, prenela je STA.

„Vlada je ocenila da dovoljno dugo živimo sa trenutno primenljivim merama i da smo sve više svesni koliko su važne za zaštitu života najugroženijih i pobedu nad epidemijom“, rekao je portparol vlade Jelko Kacin novinarima nakon današnje sednice vlade.

Jedan od osnova plana je potpuno zatvaranje svih uslužnih aktivnosti između 24. decembra i 4. januara tamo gde postoji direktan kontakt sa potrošačima; a ako se epidemiološka situacija ne popravi, zatvaranje će biti na snazi do 10. januara, prenosi Tanjug.

Isto se odnosi na prodavnice, sa izuzetkom prehrambenih prodavnica, apoteka, prodavnica medicinskih uređaja, benzinskih pumpi, poštanskih i dostavnih službi, odabranih terapijskih usluga i isporuku hrane ili druge robe.

Prema ovom planu, prva tri razreda u osnovnim školama biće otvorena od 4. januara pod pretpostavkom da se epidemiološka situacija popravi. Isto važi i za vrtiće.

Što se tiče relaksacija, potpuna zabrana okupljanja biće ublažena 24. i 25. decembra kako bi se omogućila privatna okupljanja do šest osoba iz maksimalno dva domaćinstva.

Ograničenje se odnosi na osobe starije od 15 godina.

U ta dva dana, između podneva 24. decembra i 20.00 časova 25. decembra ljudima će, takođe, biti dozvoljeno da napuste svoju opštinu i region kako bi išli u posete.

Ako se epidemiološka situacija popravi ili ostane stabilna, isti režim primenjivaće se 31. decembra i 1. januara.

Sva ostala ograničenja ostaju na snazi.

Vlada je, takođe, uputila apel kompanijama da organizuju rad na daljinu ili kolektivno odsustvo između 24. decembra i 10. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala