Nemački virusolog otkrio prednost ruske vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik nemačkog društva virusologa, profesor Univerziteta u Hajdelbergu Ralf Bartenšlager priznao je da je vakcine zasnovane na adenovirusu, poput ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, lakše transportovati nego RNK vakcine.
„U zemljama kao što je, na primer, Nemačka ne bi trebalo da bude ozbiljnih problema sa transportom RNK vakcina, jer (kurirska služba) DHL i (kompanija) 'Lufthanza' poseduju dovoljan broj rashladnih komora i mogu da prevoze vakcine na temperaturi od minus 70 stepeni. Međutim, za mnoge druge zemlje to uopšte nije izvodljivo. To znači da mnogim zemljama neće odgovarati RNK vakcina, barem u sadašnjem obliku, nego vakcina na osnovu adenovirusa, koja se ne mora tako rashlađivati“, rekao je Bartenšlager u dokumentarnom filmu novinarke Naile Asker-zade „Opasni virus. Prva godina“, koji se emituje na kanalu „Rusija 1“.

RNK vakcine poput vakcina protiv virusa korona kompanija „Fajzer“, „Biontek“ i „Moderna“ mogu se transportovati jedino na veoma niskim temperaturama.

Podsetimo, „Sputnjik Ve“ je prva u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona. U oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala