Najbolji na svetu dolazi iz Srbije, a tek treba da zavlada Amerikom /video/

© AP Photo / Mark J. TerrillKošarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić
Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najbolji centar planete dolazi iz Srbije, zove se Nikola Jokić i naredne sezone će ponovo napadati šampionski prsten NBA lige.

Ali, pre nego što uplovimo u novu sezonu (koja počinje u noći između utorka i srede), moramo da se osvrnemo na prethodnu.

Jokić i njegovi Denver Nagetsi su sezone 2019/20 imali dosta uspona i padova, a na kraju su je završili porazom u polufinalu Zapadne konferencije.

Od njih je, bez većih problema, bila bolja ekipa Los Anđeles Lejkersa.

​Denver je prethodno uspeo da dva puta nadoknadi zaostatak od 3-1 u seriji – prvo protiv Jute, a onda protiv Klipersa – a najzaslužniji za te uspehe bio je upravo Jokić.

Maestralne partije centru iz Sombora su donele mesto u drugom najboljem timu sezone, odnosno epitet drugog najboljeg centra na planeti.

Po objavljivanju sastava buku je diglo to što je ispred njega na centarskoj poziciji bio Entoni Dejvis, krilni centar Lejkersa koji je na „petici“ provodio jako malo vremena.

Da situacija bude jasnija oko pitanja najboljeg centra na svetu, u nedavno objavljenom velikom istraživanju NBA lige, odgovor je bio jasan.

Nikola Jokić je, sada ispred Obrve, odneo 50 odsto odgovora na pitanje „ko će biti najbolji centar centar u NBA“.

Jokić prošle sezone nije statistički napredovao u odnosu na godinu pre toga, ali je pokazao da je dodatno sazreo, da je sve bolji i bolji vođa.

Centar reprezentacije Srbije je tokom regularnog dela sezone beležio 19,9 poena, 9,7 skokova, sedam asistencija i 1,2 ukradene lopte.

Košarkaši Luka Dončić i Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Velika NBA anketa: Jokić najbolji centar i kandidat za MVP

Kako je sezona odmicala, tako je Nikola sve bolje igrao, pa je u plej-ofu u Orlandu došao do proseka od 24,4 poena, uz sličnu produkciju u ostalim segmentima.

Početka sezone je, kao što smo rekli, bio dosta neprijatan. Jokić je jedva prebacio 15 poena u proseku i kritike su dolazile sa svih strana.

Njegova posvećenost je, zajedno sa fizičkom spremom, dovedena u pitanje, a partije koje je pružao nisu išle u korist njegove odbrane.

​Već u decembru Nikola se vratio u tripl-dabl ritam, a, samim tim, je i Denver igrao mnogo bolje.

Rekord karijere u poenima zabeležio je 7. januara protiv Atlante, kada je meč završio sa 47 poena (16/25 iz igre), osam skokova i pet asistencija.

Uspeo je da 6. februara protiv Jute upiše učinak od 30 poena (14/24), čak 21 skoka i deset uspešnih proigravanja saigrača.

Do kraja regularnog dela sezone uspeo je da svoju igru podigne i na viši nivo, ali je najbolje sačuvao za kraj. Odnosno, kada je situacija dolazila do „biti ili ne biti“ momenta.

Kada je Denver gubio 3-1 od Jute, Jokić je u prvom narednom meču imao 31 poen, u odmah zatim 22, a u sedmoj utakmici je ubacio 30, uz 14 skokova.

Kada je Denver gubio 3-1 od Klipersa, Jokić je u prvoj eliminacionoj utakmici imao 22 poena i 14 skokova, da bi u sledećoj popravio učinak i zabeležio 34 poena, uz 14 uhvaćenih lopti i sedam asistencija.

Poslednji meč odluke je potpuno preuzeo – i završio ga sa 16 poena, 22 skoka i 13 asistencija, uz tri blokade i dve ukradene lopte.

Protiv Lejkersa je, nažalost, ostao „bez gasa“, a dobar skauting Jezeraša nije dozvolio Srbinu da dominira kao u prethodnim serijama, iako su njegove partije i dalje bile, u najmanju ruku, dobre.

Nikola Jokić je postavio standarde kakve nikada nije nijedan igrač srpske nacionalnosti, ako ne i šire.

Iako je „tek“ šesti u MVP trci, vrlo je moguće da od njega vidimo nešto novo i bolje sezone 2020/21, a ne bi mu bio prvi put da se nađe u najužem izboru za igrača sezone.

Nikola Jokić i Majk Meloun - Sputnik Srbija
Jokićev trener pamti rakiju i srpsku istoriju, a sada ima i poruku – na srpskom jeziku /video/

U pomenutom istraživanju NBA, Nikola je uspeo da dobije i treće mesto na listi stranaca – iza Janisa Adetokumba i Luke Dončića – ali i drugu poziciju na spisku najboljih asistenata, iza samo Lebrona Džejmsa.

Nažalost po Nikolu i navijače Grumenja, Denver nije vidno kvalitetniji nego prošle sezone, pa pomoć saigrača neće biti nešto na šta će moći više da se oslanja nego ranije.

Ono što mu ide u korist je to što je iz sezone u sezonu sve bolji i bolji u snalaženju i adaptaciji.

A, ono što je sigurno, je to da je pred Nikolom još jedna fenomenalna sezona. Kao ida će mu se Amerika tek diviti.

Paradoks košarke na Jadranu: Jedna ekipa se udavila, a šest i dalje pliva u Evropi

Predsednik Partizana za Sputnjik: Ovo je vreme kad je najvažnije preživeti

Bogdanović daje hiljade za staru „Ladu“ koju je vozio Biković – sve za život malog Olivera

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala