Lažni policajci haraju regionom

© REUTERS / Benoit TessierFrancuski policajac
Francuski policajac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prevaranti sakriveni iza lažnih znački policijskih službenika uznemirili su građane u Srbiji zbog filmske pljačke koju su izvršili upadom u stan na Zvezdari. Međutim, nisu građani Srbije jedini koji treba da strepe od lažnih policajaca, pošto su se paralelno sa ovim pojavili identični slučajevi gde su se u ulozi „lažnjaka“ našli Hrvati i Crnogorci.

Javnost u Srbiji brujala je danima o drami koja se odigrala u beogradskom naselju Zvezdara kada su dvojica muškaraca upala u stan investitora Saše P. predstavljajući se kao policija.

Čim su ušli u stan potegli su pištolje, pokazali falsifikovane službene isprave i povikali: „Lezi, policija!“, a zatim su Sašu P. i njegovu sestru vezali i maltretirali sve dok im nisu priznali gde drže 100.000 evra koja je Saša tog dana podigao u banci.

„Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih dela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP-a i u narednom periodu, pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsećaju na službene policijske“, kažu u MUP-u za Blic.

Zbog učestalosti, u ovoj instituciji je u toku izmena propisa koji će podrazumevati sankcionisanje svih radnji u vezi sa neovlašćenim korišćenjem policijskih službenih značaka i legitimacija, kao i u vezi s korišćenjem značaka ili drugih obeležja i oznaka koje sadrže elemente vizuelnog identiteta policijskih službenih značaka i legitimacija.

Gotovo identični slučajevi i u regionu

Dvoje lažnih hrvatskih policajaca u utorak uhapšeno u Sarajevu nakon što su pokušali da prevare vlasnika jedne firme u Rajlovcu, koja se bavi uvozom i izvozom.

Ušli su u prostorije kompanije predstavljajući se kao službena lica i iznenađenom vlasniku su ispričali da imaju operativna saznanja da njegova vozila, osim legalne robe, transportuju i drogu. Pravdali su se da su došli u Sarajevo kako bi onemogućili prevoz droge.

Vlasniku kompanije je ova priča bila sumnjiva, pa je za svaki slučaj pozvao MUP Kantona Sarajevo da dođu i provere muškarce. Čuvši da je na vezi policija, ona prava, lažni hrvatski policajci su se dali u beg svojim automobilom.

Posle kratke potere, policajci su sustigli i uhapsili K. D. (29) iz Imotskog u Republici Hrvatskoj i osobu koja se predstavila kao M. D. (38) iz Metkovića, takođe u Hrvatskoj.

Međutim, ova bizarna prevara dobila je potpuno neverovatan obrt tokom istrage bosanskih kriminalaca.

Utvrdili su da je M. D. iz Metkovića, kako se predstavio vlasniku i policiji, u stvari Dragan Gajić (33) iz Nikšića za kojim su Interpol Podgorica i Sud BiH raspisali međunarodne poternice.

Dragan Gajić se već nekoliko godina nalazi na crvenoj poternici, a BiH ga potražuju zbog krijumčarenja droge. Uhapšen je 2012. godine u BiH kao pripadnik međunarodne kriminalne grupe i potpisao je sporazum sa Tužilaštvom BiH, prilikom čega je osuđen na tri godine zatvora.

Dao se u beg nakon što je pušten na slobodu do početka izdržavanja kazne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala