Haradinaj osujetio Tačijev plan

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD
Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Taktički“ potez, bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija sa dalekom vizijom, da ga nasledi Vljora Čitaku, je propao, kao i njegova politička karijera odlaskom u Hag, piše Bota Sot.

Kosovo ide ka izborima, zbog tvrdoglavosti lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji insistira na mestu predsednika.

Bota Sot navodi da je Tači, mesec dana pre nego je optužen pred Specijalnim sudom povukao taktički potez s opozivom Čitaku sa mesta ambasadora u SAD iz Vašingtona, u vreme kada je Demokratska partija ostala bez predsednika.

Prvo je mislio da bi Čitaku mogla da zauzme mesto Kadrija Veseljija, kao prvog čoveka PDK, a računao je i na mesto predsednika, sa željom da Čitaku bude njegov naslednik, ali je njegov plan propao.

Čitaku je dva puta opozivana iz Vašingtona u roku od nekoliko meseci i dva puta vraćana na tu funkciju.

Partneri u vladajućoj koaliciji koristili su izgovor da se Čitaku mora vratiti u Vašington, jer joj nisu našli zamenu i nastavi svoju diplomatsku misiju u SAD.

Sama činjenica da će se suđenje Tačiju održati nakon relativno dugog vremena, „znači da će građani i politička scena na Kosovu "zaboraviti" na Hašima Tačija. A da ne govorimo ako ga osude“, navodi Bota Sot.

DPK je „slomio ruke“ odlaskom Tačija i Veseljija u Hag, uprkos njihovoj negativnosti i delima prema Kosovu, a reorganizacija DPK je trenutno nemoguća jer su neka imena iz te stranke potencijalno sledeći gosti u Specijalnim ponudama, prenosi „Kosovo onlajn“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala