Balkan – bure baruta, Srbija ključ stabilnosti

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaOslobađanje talaca i neutralisanje terorista — vežba pripadnika Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije.
Oslobađanje talaca i neutralisanje terorista — vežba pripadnika Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Balkan je ključna ruta za ulazak potencijalnih terorista sa Bliskog istoka u Evropu, a Srbija je ključna država u regionu za održavanje stabilnosti, te je u tom smislu jačanje saradnje Rusije i Srbije u borbi protiv terorizma od izuzetnog značaja, ocenjuje za Sputnjik Dmitrij Jefimov, član ekspertskog saveta za bezbednost i bivši viši oficir štaba FSB-a.

Član Komisije moskovske dume za bezbednost, komentarišući vest da je Vlada Srbije usvojila nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, kako bi se intenzivirala saradnja dve države kroz razmenu operativnih informacija, kao i profesionalnih iskustava na ovom polju, istakao da je koordinacija, objedinjavanje napora i zajedničko delovanje država protiv međunarodnog terorizma izuzetno važno.

„Ne mogu da kažem o čemu se konkretno radi u dokumentu, posebno o onom zatvorenom delu, koji mislim da je tamo prisutan, ali mislim da je na evropskoj sceni - ne vojnoj nego teatru terorističkih dejstava – koordinacija vrlo važna u borbi protiv manifestacija islamskog terorizma, koji nam je došao sa Bliskog istoka, a koji je prvo vodila Al Kaida, a potom Islamska država, koje sada predstavlja Džebhat el Šam, odnosno bivša Nusra. Zbog toga je izuzetno važno objedinjavanje napora i, pre svega, razmena informacija o aktivnostima tih ćelija, jer su njihove manifestacije svuda – i duž granica sa Ruskom Federacijom, ali i u Evropi, gde i sami znate, šta se dešava“, kaže Jefimov.

On napominje da je mnogo terorističkih grupa lokalizovano, posebno u Francuskoj i Nemačkoj, ali neki od njih i dalje imaju svoje baze u drugim zemljama. Kako ističe, temelj borbe protiv terorizma je presecanje njihovih finansijskih tokova.

„Smatram da bi ovaj dokument takođe trebalo da se odnosi i na zajedničke akcije identifikovanja tih baza, utvrđivanje veza terorista na različitim lokacijama i, naravno, zaustavljanje protoka finansijskih tokova između njih njima. Ovo je posebno pitanje. Činjenica je da se ista ta Islamska država finansira na vrlo zanimljiv način i to na račun iste one nafte koja je ilegalnim putem išla kroz region Kurdistana u Tursku. Istovremeno su na crnim tržištima prodavane arheološke vrednosti, a crna tržišta su kontrolisali članovi Islamske države, a kontrolisane su i druge šeme za uzimanje novca od droge i trgovine oružjem. Ovi tokovi idu kroz južnu Evropu i zato mislim da je ova saradnja od zajedničkog interesa, posebno za Srbiju“, ističe Jefimov.

Strateška saradnja Srbije i Rusije 

Balkan je oduvek bio „bure baruta“, a Srbija je ključna država u regionu za održavanje stabilnosti, ističe Jefimov.

„Setimo se da svetski ratovi počinju na Balkanu, a Srbija je ključ za održavanje stabilnosti u regionu i temelj stabilnosti Evrope tj. ključna karika. Ako ta ključna karika bude dotaknuta onda će to uticati na čitav evropski sistem bezbednosti i lako ga urušiti. Stoga mislim da  strateški ciljevi ove saradnje Srbije i Rusije uzimaju i to u obzir i rekao bih da su to strateški ciljevi. U toj taktici ima mnogo dobrog, pre svega jer je blizu Albanija preko koje ide trgovina narkoticima iz naših južnih republika – Zemalja nezavisnih država u Evropu. To je takođe vrlo ozbiljna priča. Štaviše, Albanci aktivno prodiru na teritoriju Italije, pa je italijanska policija kivna na njih zbog njihovih aktivnosti i zbog toga je primorana da se bori protiv ilegalne migracije“, naglašava Jefimov.

On takođe upozorava da teroristi često koriste izbegličke talase da se inflitriraju među migrante i da preko Srbije stignu u Evropu.

„U Turskoj ima najmanje četiri miliona izbeglica iz zemalja Bliskog Istoka i Afrike koje idu u Evropu, a Srbija na neki način stoji na tom putu i ​​blokira taj put. Zbog toga je veoma važno imati zajedničke baze podataka, pre svega radi identifikacije“, kaže sagovornik Sputnjika.

Od razmene informacija do zajedničkih obuka

Moskva ima ogromno iskustvo u borbi protiv terorizma, a osim razmenom informacija, Jefimov navodi da bi Rusija mogla da pomogne Srbiji i tehnološki.

„Ono što je važno jeste da takođe moramo da vršimo neku vrstu kontrole nad radio-elektronskim aktivnostima, uključujući i aktivnosti na internetu na teritoriji Srbije i pronalaženja ne IP, već fizičke adrese. Naravno, imamo određene vrste opreme koje nam omogućavaju da lokalizujemo teroriste. To bi dobrodošlo i Rusiji, jer kao što znate, puno lažnih poziva o miniranju naših objekata dolazi sa teritorije zapadne Evrope, a posebno iz Poljske i Mađarske. Za svaki slučaj, preventivno delovanje je veoma važno radi suzbijanja terorizma“, kaže Jefimov.

Saradnja ruske i srpske policije u borbi protiv terorizma i antiterorstičkih jedinica može biti dragocena. Ne isključuje se mogućnost da bi u budućnosti moglo biti i zajedničkih vežbi i obuka žandarmerija dve države u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Zajedničke vežbe se obično održavaju za jedinice Ministarstva odbrane. To je logično, jer nijedna specijalna snaga, poput naših „Alfi“ ili FSO-a ne otkriva svoje metode, s obzirom da je to od suštinske važnosti za održavanje državne bezbednosti. Ali neka vrsta obuke u našim centrima za obuku mogla bi biti, zašto da ne?!“, zaključio je Jefimov.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala