Amerika imenovala „čuvare galaksije“: Rusija sve veća pretnja u svemiru

© Fotolia / SdecoretPlanete u svemiru
Planete u svemiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina predstavljaju sve veću pretnju u svemiru za Sjedinjene Američke Države, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens u Beloj kući na svečanom događaju povodom obeležavanja prve godišnjice od osnivanja američkih Svemirskih snaga.
„SAD se suočavaju sa novim pretnjama u svemiru, koje dolaze od zemalja kao što su Kina i Rusija. I te pretnje se samo povećavaju. Podsetili smo se toga tek ove sedmice kad je Rusija lansirala još jednu protivsatelitsku raketu“, rekao je Pens, dodajući da SAD „streme miru posredstvom sile“.

Pens je takođe objavio da će se od sada vojnici Svemirskih snaga zvanično nazivati „čuvarima“. Američki korisnici društvenih mreža su ovu vest dočekali brojnim podrugljivim komentarima i šalama, povlačeći paralelu sa holivudskim filmom „Čuvari galaksije“.

Svemirske snage su saopštile da se novi naziv odnosi na prvobitni moto Svemirske komande američkog vazduhoplovstva iz 1983. godine „Čuvari visokih granica“.

Pentagon je ranije optužio Rusiju za testiranje protivsatelitske rakete za direktno presretanje, dok je ranije šef Svemirske komande SAD Džon Rejmond saopštio da američka Svemirska komanda tvrdi da su Oružane snage Rusije 15. aprila testirale protivsatelitsku raketu za direktno presretanje. Tada se oglasila i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je izjavila da Vašington optužuje Rusiju za navodno testiranje protivsatelitskih raketa, jer time pokušava da opravda svoje planove o razmeštanju oružja u kosmosu i da diskredituje rusku svemirsku aktivnost.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala