Zašto moj brat uči od kuće, a ja moram u školu — pitaju školarci Putina

© Sputnik / Sergey GuneevPrezident RF Vladimir Putin s učenikami obrazovatelьnogo centra "Sirius" v Soči
Prezident RF Vladimir Putin s učenikami obrazovatelьnogo centra Sirius v Soči - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom velike godišnje konferencije za novinare ruski predsednik Vladimir Putin je odgovarao i na pitanja dece. Mališane je, između ostalog, interesovalo zašto neka deca moraju da idu u školu, dok druga uče onlajn, kao i koje bajke predsednik čita svojim unucima.

Desetogodišnji Mihail Jakojev iz Kurska, koji voli da prati vesti, pitao je Putina zašto neke zemlje ne vole Rusiju kada im Rusija ništa nažao nije učinila.

„Ljudi u mnogim zemljama sveta vole Rusiju. Ako razgovaramo i sporimo sa nekim velikim čikama i tetama, to su naše kolege — to su odrasli koji rešavaju stvari među sobom“, odgovorio je Putin.

On je dodao da odnosi između političara na ovaj ili onaj način utiču na ono što se dešava u odnosima između zemalja, ali „odnosi među narodima, među ljudima, obični građani ogromne većine zemalja u svetu su veoma postojani, dobri i zasnovani na uzajamnom poštovanju“.

Gavril Lazovoj, učenik petog razreda, pitao je predsednika zašto njegov brat Petar, koji je osmak, već treći mesec prati nastavu od kuće, dok on mora svakog dana da ide u školu.

„Molim vas, učinite tako da i ja učim na daljinu ili pustite da i moj brat ide u školu“, zatražio je dečak.

Putin je sa žaljenjem konstatovao da je to iznuđena mera, iako nepravična.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin otkrio deci kako postati lider u 21. veku

„Potpuno se slažem sa tobom. Naravno, trebalo bi ponovo spojiti, objediniti vašu porodicu, ali mi smo prinuđeni da slušamo lekare, koji kažu da mala deca ređe obolevaju i lakše podnose tu infekciju i da ona kod njih prolazi neprimećeno. Zbog toga je u redu ako se svi okupe na času. Ali deca starijeg uzrasta, stariji razredi češće obolevaju. Zbog toga je za njih bolje da uče distanciono“, rekao je šef države.

Putin očekuje da će takva ograničenja uskoro biti ukinuta i zahvalio se dečakovim roditeljima na tome što braća imaju takav odnos.

„To zlata vredi“, istakao je Putin.

Treće pitanje stiglo je od Jelene Voroncove iz Jekaterinburga, koju je interesovalo koje knjige Putin čita svojim unucima, pa se tako saznalo da Putin čita priče ruskih i sovjetskih pisaca. Posebno je izdvojio Samuila Maršaka, sovjetskog dečjeg pisca čije stihove zna svaki ruski školarac.

„Čitam im Maršaka, na primer, ‘Dvanaest meseci’. Ima i drugih dobrih dela naših ruskih, sovjetskih autora. Naše bajke su odlične“, odgovorio je Putin.

Putinova godišnja konferencija za novinare trajala je četiri sata i 29 minuta i još oko pola sata, nakon toga, Putin je razgovarao sa novinarima kremaljskog pula, koji su jedini bili u njegovoj rezidenciji. Predsednik Rusije je za to vreme odgovorio na 68 pitanja.

Zbog pandemije korona virusa konferencija je održana u novom formatu, a Putin je sa novinarima razgovarao na daljinu iz podmoskovske rezidencije Novo Ogarjovo. Pitanja koja su deca postavila predsedniku čitali su volonteri.

Za konferenciju se akreditovalo skoro 800 ruskih i stranih novinara.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala