Slovenački institut: Proterivanje ambasadora iz Podgorice - zamka za Srbiju

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVladimir Božović
Vladimir Božović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proterivanje srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore, samo četiri dana pre formiranja nove vlade bez DPS-a Mila Đukanovića, bila je zamka u koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije upao, ističe se u analizi Međunarodnog instituta IFIMES sa sedištem u Ljubljani.

Analitičari Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) pojašnjavaju da je potez proterivanja ambasadora Božovića zahtevao reciprocitet druge države, u ovom slučaju Srbije, da protera ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića (DPS), prenosi Tanjug.

Vladimir Božović - Sputnik Srbija
Crna Gora proteruje ambasadora Srbije: Vladimir Božović proglašen za personu non grata

Proterivanje ambasadora je mera, precizira se u analizi, koja se u praksi retko primenjuje posebno ne između prijateljskih i susednih država.

Ističu da takva mera u stvarnosti znači neku vrstu predratnog stanja kada se očekuje da jedna država objavi rat drugoj državi ili da trajno naruši odnose između dve države.

Vučić je, navodi se, uspešno uspeo da izbegne da upadne u zamku i protera crnogorskog ambasadora, kada bi zajedno sa Srbijom bio optužen za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore i ugrožavanje regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

Vučić je tu zamku izbegao povlačenjem odluke o proterivanju crnogorskog ambasadora čime je osujećen Đukanovićev plan izazivanja novih napetosti i nestabilnosti, koji je, kako se navodi, već decenijama živeo na račun spora Beograda i Prištine.

„Srbija je odlukom da povuče meru proterivanja ambasadora Crne Gore iz Srbije ali i odlukom da ne opozove svog ambasadora (Božovića) poslala jasnu i nedvosmislenu poruku u Crnu Goru šta očekuje od nove vlade“, ukazuju analitičari IFIMES-a.
Ana Brnabić i Nikola Selaković - Sputnik Srbija
Vanredni sastanak: Srbija povukla odluku o recipročnoj meri proterivanja crnogorskog ambasadora

Pojašnjavaju da zahtev Srbiji da opozove svog ambasadora i da imenuje novog je „grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene zemlje“, a u praksi bi to, ističu, značilo, da Srbija narednih ključnih 7-8 meseci, koliko bi trajala procedura za slanje novog ambasadora, ne bi imala svog najvišeg diplomatskog predstavnika u Podgorici.

Podsećaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore i pozvao da Crna Gora uradi isto.

Analitičari IFIMES-a smatraju da je potrebno da nova crnogorska vlada relaksira odnose sa Srbijom i drugim susedima i predlažu održavanje zajedničke sednice sa vladama susednih država.

Kao korak prijateljstva i prijateljskih susedskih odnosa, smatraju da bi Vlada Crne Gore trebalo bi, da donese odluku o vraćanju ambasadora Božovića i time barem delimično anulira narušene odnose između dve zemlje.

To bi, ističu, bila istinska poruka i potvrda crnogorske vlade da vodi politiku diskontinuiteta u odnosu na režim Mila Đukanovića.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala