Šef delegacije EU: Radi se na tome da vakcine što pre stignu u Srbiju

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPriprema vakcine protiv kovida "Gam-KOVID-Vak" na poliklinici u Novosibirsku
Priprema vakcine protiv kovida Gam-KOVID-Vak na poliklinici u Novosibirsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas, povodom pisanja medija da Srbija i Balkan neće dobiti vakcine iz programa Covax pre maja, da ne zna šta se u štampi pojavljivalo, ali da se uveliko radi na tome da vakcine što pre stignu i u Srbiju.

"EK je vrlo aktivna po ovom pitanju i obezbedila je čak i sredstva kako bi se te vakcine iz EU distribuirale Zapadnom Balkanu na što lakši i što jeftiniji način", rekao je Fabrici, na pitanje Tanjuga u Skupštini Srbije

Fabrici je napomenuo da je komesar Oliver Varhelji jutros imao koristan sastanak sa ministrima Zapadnog Balkana na kojem je bilo reči upravo o tome kako da vakcine stignu u region što pre, ako ne i odmah, čim budu dostupne, kroz postojeći mehanizam EU.

"Vakcine još nisu dostupne ni u samoj EU, dakle građani EU se nalaze u istoj situaciji kao i građani Srbije, ali komesar Varhelji radi vrlo intenzivno na tome da vidi da se jedan broj vakcina koje je EU nabavila da se dostave Zapadnom Balkanu", rekao je Fabrici.

Fabrici je napomenuo da je to jedan kompleksan proces koji treba da definiše kako će se vakcine distribuirati.

On je dodao da je to deo solidarnosti koju EU pokazuje i ima sa Srbijom, ali i sa čitavim Zapadnim Balkanom još od marta.

Sada, kaže, treba definisati koje su to najrizičnije grupe koje treba da prime vakcine, navodeći da je to sada na nadležnim organima da procene.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala