Ruskinja je najmoćnija žena u svetu fudbala i njeno „ne“ zaista znači – „ne“

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISMarina Granovskaja
Marina Granovskaja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Marina Granovskaja je najmoćnija žena u fudbalskom svetu i najbliža saradnica Romana Abramoviča, ruskog magnata i vlasnika Fudbalskog kluba Čelsi.

Dok je studirala na Moskovskom državnom univerzitetu, kako navode njeni savremenici, nije delovalo da će u drugoj deceniji 21. veka postati ono što sada jeste – lider svih operacija u londonskom klubu i osoba od najvećeg poverenja Romana Abramoviča

Tokom prethodnih 20 godina, Ruskinja sa državljanstvom Kanade, nalazi se u najužem krugu Abramovičevih saradnika, a zbog činjenice da je njemu zabranjen ulazak u Englesku, on joj je poverio vođenje poslova u Čelsiju.

Ruski magnat je 2003. godine kupio kompanije koje su imale vlasništvo nad londonskim klubom i sa sobom je u London poveo Granovskaju, koja je šest godina kasnije odigrala ključnu ulogu u jednom od najkontroverznijih momenata u skorijoj istoriji Čelsija.

Tokom polufinalne utakmice između Čelsija i Barselone u Ligi šampiona, napadač Didije Drogba je ušao u sukob sa sudijom Tomom Everbejem iz Norveške zbog čega je kažnjen sa šest mečeva suspenzije.

Uprava kluba, stručni štab, svi su bili za to da Drogba dobije otkaz, odnosno da se sa njim ne produži ugovor, što zbog ponašanja i rušenja ugleda kluba, što zbog činjenice da je u toj sezoni postigao svega pet golova.

Granovskaja se suprotstavila takvoj ideji, ponudila napadaču produžetak saradnje i garantovala svima u klubu da Drogba više nikada neće ponoviti incident ili uraditi nešto što bi moglo da dovede klub u problem.

Sledeće sezone Drogba je postigao 29 golova u Premijer ligi, Čelsi je osvojio titulu šampiona i Abramovič je bio svestan koliku moć zapravo ima Granovskaja, pa je za uspešan posao nagradio pozicioniranjem u upravni odbor kluba.

Roman joj je ovlašćenje da govori u njegovo ime na sastancima, te da ima finalnu reč u vezi svake odluke, na svim poljima – od ekonomskih, marketinških do fudbalskih.

Granovskaja je u narednom prelaznom roku obezbedila transfer Fernanda Toresa, najboljeg napadača Liverpula, čime je podigla renome kluba za stepenicu više – tada je svima bilo jasno da je Čelsi u mogućnosti da dovede svakog igrača na svetu.

Nije se oglašavala tim povodom, kao i što retko čini, ali je engleska javnost bila jednoglasna u oceni da je ona – „Posebna“.

​To je imalo ogroman uticaj i na povratak „Posebnog“, Žozea Murinja u Čelsi, koji je prvi period boravka u tom klubu završio sukobom sa Abramovičem.

„Granovskaja je rekla da Žoze mora da se vrati. Ona je pokrenula celu priču i završila je ceo posao“, navodili su britanski mediji.

Dakle, Marina je dovodila igrače, trenere, ali je deo njenog posla bilo i pregovaranje sa dobavljačima sportske opreme.

Granovskaja je pre četiri godine dogovorila 15-godišnji sponzorski ugovor sa kompanijom „Najki“, vrednim 900 miliona funti, što je najveći pojedinačni sponzorski ugovor u istoriji engleskog kluba, a zatim se suočila i sa novim, jedinstvenim izazovom.

Kršenje pravila o dovođenju fudbalera je koštalo Čelsi zabrane transfera, ali Marina kao da je sve to predvidela – tokom 2014. godine inicirala je promene u omladinskoj školi, pa je od kluba koji dovodi skupe fudbalere Čelsi postao klub koji ih proizvodi.

​Te godine je u mlađe kategorije stiglo tridesetak momaka iz Londona i okoline koji su danas članovi prvog tima. Neki od njih su Temi Ejbrehem, Ris Džejms, Fikajo Tomori, momci u koje sadašnji menadžer Frank Lampard ima veliko poverenje.

Upravo je ona sedela pored nekadašnjeg kapitena Čelsija kada je on potpisivao trenerski ugovor, a još jedan veoma važan dogovor je plod upravo ideje do koje je došla Granovskaja – stvaranje filijale.

Čelsi je ostvario poslovno-tehničku saradnju sa holandskim klubom Vitese u koji šalje na kaljenje svoje mlade fudbalere, s potencijalom da se vrate u klub. Čak i ako do toga ne dođe, Marina je dokazala da ume da ostvari prihod, o čemu svedoči i transfer Marija Pašalića u Atalantu za 15 miliona funti.

Kako kažu ljudi koji su imali priliku da razgovaraju sa Granovskajom, njena najveća snaga se krije u perfektnoj moći pregovaranja.

„Kada Marina kaže – ne, to znači – ne. To je retko u fudbalu. Obično se pregovori vode tako što se desi veliki broj sastanaka gde se dogovara, razgovara, cenjka... Kod nje toga nema. Ako kaže – ne, nikada vam se više neće obratiti“, naveo je Leonid Slucki, legendarni trener koji je deo karijere proveo u Viteseu.

​Njeno „ne“ je osetio i Mauricio Sari, bivši trener Čelsija koji je za jednu sezonu uspeo da osvoji Ligu Evrope, ali i da se posvađa sa gotovo svima u klubu.

Marina je i tu imala težak zadatak – Čelsi je klub koji je platio više od 100 miliona funti odštete bivšim trenerima na ime naknade za raskid ugovora, ali je Ruskinja ovoga puta imala plan.

U dogovoru sa upravom Juventusa, italijanski klub je za transfer Sarija platio četiri miliona funti, što je umanjilo šteti budžetu, ali je Granovskaja i sledećim trenerom, takođe Italijanom Antonijom Konteom imala velike probleme.

On je javno govorio da se Ruskinja meša u njegov posao i javnosti govorio da uprava kluba, sa njom kao personifikacijom, ne daje dovoljnu podršku stručnom štabu, čak je i prekinuo svaki kontakt sa Marinom i komunikaciju preusmerio na svog pomoćnika Karla Kudičinija, nekadašnjeg golmana Čelsija.

Navodno Konte je želeo da dovede Leonarda Bonučija i Fernanda Ljorentea, ali se tada upoznao sa snagom reči „ne“ koju izgovara Granovskaja – Konte je dobio otkaz i Čelsi je morao da plati skoro deset miliona funti.

​„Kada razgovarate sa Grankovskajom, budite sigurni da direktno komunicirate sa Abramovičem. On joj apsolutno veruje. Teško je pregovarati sa njom jer ona deluje sa pozicije moći“, naveo je trener Klaus Alofs.

Ruski novinari koji su imali priliku da razgovaraju sa Grankovskajom kažu da ona odaje utisak osobe koja u najkraćem roku i na najbolji način može da reši svaki problem, pa čak i onaj koji se čini ogromnim.

Marina je svoje poslovno umeće demonstrirala ovog leta, kada je u klub, posle skidanja zabrane, stigao veliki broj kvalitetnih igrača, za šta se pretpostavljalo da je zaslužan sportski direktor Petr Čeh.

Ipak, to nije bio slučaj.

„Bio bih srećan kada bih mogao da kažem da je potpisivanje Tima Vernera moj uspeh, ali u našem klubu samo jedna osoba pravi dogovore i završava ih. To je Marina. Zajedno sa trenerom Lampardom mi definišemo igrača koji nam treba i pokušavamo da promislimo da li on želi kod nas. Dalje, javimo se Marini i ona sve radi dalje. Nemam sumnju da je ona najbolja osoba za taj posao“, istakao je Čeh.

​► Zvezdina tempirana bomba je eksplodirala kad joj vreme nije

► Jedan čovek je pre 25 godina promenio fudbal, a sada bi to da uradi i bivši selektor Srbije

► Klop je pokazao Murinju kako se gubi titula

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala