Ruska ambasada u Bugarskoj: Proterivanje diplomate bez osnova

© Sputnik / Юriй Somov / Uđi u bazu fotografijaBivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa
Bivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska ambasada u Bugarskoj saopštila je da je odluka bugarskih vlasti da proteraju ruskog diplomatu pod optužbom za špijunažu bez osnova i da ne doprinosi razvoju dijaloga u „vojnoj sferi, baš kao ni jačanju stabilnosti u regionu Crnog mora“.

Iz ambasade su poručili da Rusija zadržava pravo na recipročne mere.

Prethodno je britanska agencija Rojters objavila da je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo ruskog diplomatu za personu non grata i da mu je naložilo da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Bugarsko tužilaštvo je navelo da je ruski državljanin osumnjičen za prikupljanje vojnih informacija koje predstavljaju državnu tajnu. On je navodno, između ostalog, prikupljao informacije o broju američkih vojnika koji borave na teritoriji Bugarske u okviru vojnih vežbi.

Podsetimo, Ministarstvo je u septembru već proteralo dvojicu saradnika ruskog trgovinskog predstavništva pod optužbom za navodnu špijunažu.

Ruska ambasada je tada saopštila da vlasti u Sofiji nisu predočile nikakve dokaze za te tvrdnje, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe proteralo dvojicu bugarskih diplomata.

U ruskom Ministarstvu inače za ovakve i slične situacije u drugim evropskih zemljama kažu da se radi o lovu na veštice. Prema rečima portparolke Ministarstva Marije Zaharove postupci Zapada svedoče o antiruskoj histeriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala