Rusija odbacila predlog Hrvatske za Donbas: Savetujemo da se tako odnosite i prema Dejtonu

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je predlog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se razmotri iskustvo mirne reintegracije hrvatskih teritorija u cilju rešavanja krize u Ukrajini, rekavši da postoje Minski sporazumi i da drugi recepti u toj situaciji nisu potrebni.

Zaharova je podsetila da je, u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini, Savet bezbednosti UN 2015. godine usvojio i odobrio Minski paket mera.

„To je osnova bez alternative za uspostavljanje mira i vraćanje Donbasa u pravni, ekonomski i humanitarni prostor Ukrajine. Nikakvi drugi recepti ovde nisu potrebni“, rekla je Zaharova Sputnjiku.

Ona je istakla da je „samo neophodno da se Kijev pridržava svih odredbi Minskih sporazuma“.

„To se odnosi i na Dejtonski mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini, o čijoj je realizaciji detaljno razgovarano sa rukovodstvom Hrvatske prilikom nedavne posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova regionu“, dodala je portparolka.

Lavrov je u sredu boravio u radnoj poseti Zagrebu gde je razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima.

Kako je rekao hrvatski premijer, razmatrane su sve spoljnopolitičke teme koje odgovaraju nivou posete šefa ruske diplomatije prvi put posle 16 godina, „uključujući i Ukrajinu“.

Plenković je rekao da, „postoji jedinstveno hrvatsko iskustvo koje je povezano i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman već tada video kako se može mirno reintegrisati hrvatsko Podunavlje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala