Otvoren Data centar u Kragujevcu, investicija 30 miliona evra

Pratite nas
Državni data centar u Kragujevcu, jedna od kapitalnih investicija vlade u tom gradu, svečano je danas otvoren u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Investicija je vredna 30 miliona evra, a vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

Data centar trebalo bi da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

Na taj način biće unapređen rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana - kamen temeljac je položen 3. jula 2019. godine.

U njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i IBM.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala