Obavljaju se poslednje pripreme: Uskoro poleće raketa-nosač „Sojuz“ /video, foto/

© Foto : RoscosmosRaketa-nosač Sojuz 2.1a na lansirnoj rampi kosmodroma Bajkonur
Raketa-nosač Sojuz 2.1a na lansirnoj rampi kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketa-nosač „Sojuz-2.1b“ sa potisnim blokom „Fregat“ priprema se za lansiranje sa kosmodroma „Vostočni“. Ona će dostaviti u orbitu 36 britanskih satelita i to će biti prvo potpuno komercijalno lansiranje.

Do lansiranja je ostalo manje od 10 časova. Raketa je gotovo spremna za poletanje, prenosi televizija „Zvezda“.

Trenutno je u toku najvažniji proces, a to je punjenje gorivom. U momentu lansiranja imaće 10 puta više goriva nego što sama raketa teži, a to je 30 tona. Masa prilikom poletanja rakete-nosača će iznositi 300 tona.

Pored toga, u toku je i poslednja provera sistema za upravljanje raketom i sistema veze sa njom. Čim to bude završeno, izdaće se dozvola za lansiranje, uključiće se potisni motori i raketa će započeti svoje putovanje ka niskoj Zemljinoj orbiti. „Sojuz“ će lansirati 36 britanskih komunikacionih satelita „Van veb“ koji će pružiti stabilnu komunikaciju udaljenim naseljenim mestima na našoj planeti.

​Priprema za lansiranje je počela pre tri dana. Raketu-nosač su postavili na lansirnu rampu. Do mesta za lansiranje prevezena je na železničkoj platformi. Nakon toga je započeta priprema pred lansiranje pomoću jedinstvenog mobilnog servisnog tornja koji predstavlja konstrukciju visine 52 metra. Ona u potpunosti štiti raketu od hladnoće, vetra, kiše i omogućava pristup osoblju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala