Nova upozorenja američke vojske: Rusija i Kina – glavne pretnje prevlasti na moru

© Sputnik / Vitaliy AnkovDizel podmornica projekta „Varšavjanka“, veliki protivpodmornički brod „Admiral Pantelejev“ i helikopter Mi-8AMTŠ na vojnoj vežbi
Dizel podmornica projekta „Varšavjanka“, veliki protivpodmornički brod „Admiral Pantelejev“ i helikopter Mi-8AMTŠ na vojnoj vežbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina predstavljaju dve glavne „pretnje“ prevlasti američke flote na moru u eri „globalnog mira i prosperiteta“, navodi se u izveštaju Američke ratne mornarice, Obalske straže i Mornaričkog korpusa pod nazivom „Prevlast na moru“.

Kako se navodi u dokumentu, Vašington planira da suzbije „agresivna dejstva“ Moskve i Pekinga, kako bi imao dominaciju na ključnim međunarodnim pomorskim putevima.

Autori dokumenta su došli do zaključka da Rusija i Kina navodno nisu uspele da „postanu odgovorni lideri koji doprinose globalnoj bezbednosti“.

Pritom se ističe da Kina predstavlja stratešku pretnju na duže staze.

„Dajemo prioritet konkurenciji sa Kinom zbog njene rastuće ekonomske i vojne moći, povećane agresivnosti i želje za dominacijom u svojim regionalnim vodama i preraspodeli međunarodnog poretka u svoju korist. Sve dok Kina ne odluči da deluje kao odgovorna i zainteresovana strana umesto da se hvali snagom u cilju promovisanja svojih autoritarnih interesa, predstavljaće najobuhvatniju pretnju za SAD, naše saveznike i sve zemlje, koje podržavaju slobodan i otvoren sistem“, navodi se u dokumentu.

Amerikanci su među pretnje uvrstili i Iran, Severnu Koreju „koji i dalje potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, kao i terorističke grupe i kriminalne organizacije.

Precizirano je da će se SAD „suprotstaviti tim protivnicima u koordinaciji sa svojim saveznicima, a takođe koristeći snage, usmerene na eliminisanje ozbiljnijih vojnih pretnji“.

Ruski mediji podsećaju da američki političari i vojska redovno uključuju Rusiju na spisak glavnih izazova za nacionalnu bezbednost. Ranije je novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao da je Rusija „trenutno najveća pretnja za Ameriku“, a Kina – najveća konkurencija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala