Nemačka: Navaljni saslušan po zahtevu Moskve, ali bez prisustva ruskih istražitelja

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBerlinska klinika "Šarite" u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni
Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlinsko tužilaštvo saslušalo je ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u skladu sa zahtevom Rusije za pružanje pravne pomoći, rekao je na brifingu predstavnik Ministarstva pravde Nemačke.
„Želimo da istaknemo da tokom saslušanja u berlinskom tužilaštvu nisu prisustvovali ruski istražitelji. Navaljni je otrovan u Rusiji i kategorički se usprotivio prisustvu ruskih predstavnika tokom ispitivanja", izjavio je portparol Ministarstva pravde Nemačke.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas na godišnjoj konferenciji za medije da Navaljni ima podršku stranih obaveštajnih službi, ali da to ne znači da ga treba otrovati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala