00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Kovid prepolovio prodaju ribe uoči Nikoljdana

© Sputnik / Mira Kankaraš Trkljaribarnica
ribarnica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemije kovida 19 je za 50 odsto smanjila potražnju za ribom na domaćem tržištu, kažu proizvođači ribe, a prodavci uoči jednog od najvećih praznika, Svetog Nikole, koji pada u vreme posta, to su Sputnjiku potvrdili.

Uoči Svetog Nikole i Badnjeg dana tradicionalno je u Srbiji najveća potražnja za ribom. I danas uoči slave koju obeležava gotovo polovina pravoslavaca, kako kažu u ribarnici „Kod kuma“ na pijaci na Vidokovcu, nije ništa manji broj mušterija nego proteklih godina, ali su narudžbe mnogo manje.

Očekivano prepolovljena prodaja ribe

Gazdarica Ljilja u toj ribarnici koja obavlja i uslužno pečenje ribe kaže da su to i očekivali i tako se i pripremili. Gužve nije manjkalo, pa je i kratak razgovor obavljen u „otežanim okolnostima“, što zbog narudžbina preko telefona, što zbog ljudi koji su non stop ulazili i izlazili, jer je broj narudžbina manje –više ostao isti kao i prošle godine. Nisu se menjale ni cene u odnosu naa one tokom godine.

„Manje su količine ribe koje se izdaju. Prepolovilo se. Mnogo je ljudi, ali su količine jako male. Nema gostiju, uži krug ljudi slavi i 50 odsto ribe je manje naručeno u odnosu na prošlu godinu“, kaže naša sagovornica. 

Takva situacija je, dodaje ona, samo uoči praznika zbog preporuke da se slavi uglavnom u krugu porodice, što, kako primećuje, njihove stalne mušterije uglavnom poštuju. Inače, mimo praznika, prodaja ribe je uobičajena i pandemija na to nije uticala, kažu u toj ribarnici.

© Sputnik / Mira Kankaraš TrkljaUoči Nikoljdana je broj porudžbina pečene ribe bio manje-više isti kao i prošle godine, ali je zbog pandemije kovida i obeležavanja slave u krugu porodice, količina naručene ribe prepolovljena.
Kovid prepolovio prodaju ribe uoči Nikoljdana  - Sputnik Srbija
Uoči Nikoljdana je broj porudžbina pečene ribe bio manje-više isti kao i prošle godine, ali je zbog pandemije kovida i obeležavanja slave u krugu porodice, količina naručene ribe prepolovljena.

U komšiluku, u ribarnici koja samo prodaje svežu ili zamrznutu ribu kažu da je promet manji za oko 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Proizvođači ribe u problemu

Direktor ribnjaka „Kapetanski Rit“ u Kanjiži, Krum Anastasov, koji je i predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije, za Sputnjik kaže da je Srbija inače na dnu evropske lestvice po konzumirau ribe sa potrošnjom ispod šest kilogarma po stanovniku, a sada će rezultat biti i gori.

„Riba se najviše konzumira u vreme posta, odnosno iz verskih pobuda, a s obzirom na to da je ove godine korona učinila to da je država preporukama praktično ograničila broj ljudi na skupovima kakvi si slave, sahrane, pomeni, promet ribe u ovom periodu je 30-40 odsto manji u odnosu na to koliko bi trebalo da bude“, kaže Anastasov.

To znači da će 60 odsto ribe da ostane neprodato što proizvođačima pravi ogromne probleme jer je specifičnost tehnolopškog procesa u ribarstvu takva da konzumna riba ne bi smela da se ubaci u sledeći proizvodni ciklus. A kako stvari sada stoje to će, kako napominje, morati da se desi, što je velika tehnološka greška koja će imati svoju cenu.

© Depositphotos.com / marischkaMesari se ne žale. Promet je isti kao i u prethoidnoj godini, bez korone.
Kovid prepolovio prodaju ribe uoči Nikoljdana  - Sputnik Srbija
Mesari se ne žale. Promet je isti kao i u prethoidnoj godini, bez korone.

Mesari se ne žale

Tu cenu će, verovatno, sledeće godine plaćati i kupci ribe. Sa mesom je, pak, sasvim drugačija situacija.

Uoči praznika je sve kao i inače, kako kažu u mesarama na vidikovačkoj pijaci, kao da pandemije nema.

Situacija je kažu za Sputnjik standardna, kao i prethodne godine. Promene nije bilo ni u ceni mesa, a ni u potražnji. Kao i inače u ovo doba godine meso se dodatno uzima za sušenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala