Uoči Svetog Nikole i Badnjeg dana tradicionalno je u Srbiji najveća potražnja za ribom. I danas uoči slave koju obeležava gotovo polovina pravoslavaca, kako kažu u ribarnici „Kod kuma“ na pijaci na Vidokovcu, nije ništa manji broj mušterija nego proteklih godina, ali su narudžbe mnogo manje.
Očekivano prepolovljena prodaja ribe
Gazdarica Ljilja u toj ribarnici koja obavlja i uslužno pečenje ribe kaže da su to i očekivali i tako se i pripremili. Gužve nije manjkalo, pa je i kratak razgovor obavljen u „otežanim okolnostima“, što zbog narudžbina preko telefona, što zbog ljudi koji su non stop ulazili i izlazili, jer je broj narudžbina manje –više ostao isti kao i prošle godine. Nisu se menjale ni cene u odnosu naa one tokom godine.
„Manje su količine ribe koje se izdaju. Prepolovilo se. Mnogo je ljudi, ali su količine jako male. Nema gostiju, uži krug ljudi slavi i 50 odsto ribe je manje naručeno u odnosu na prošlu godinu“, kaže naša sagovornica.
Takva situacija je, dodaje ona, samo uoči praznika zbog preporuke da se slavi uglavnom u krugu porodice, što, kako primećuje, njihove stalne mušterije uglavnom poštuju. Inače, mimo praznika, prodaja ribe je uobičajena i pandemija na to nije uticala, kažu u toj ribarnici.
U komšiluku, u ribarnici koja samo prodaje svežu ili zamrznutu ribu kažu da je promet manji za oko 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Proizvođači ribe u problemu
Direktor ribnjaka „Kapetanski Rit“ u Kanjiži, Krum Anastasov, koji je i predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije, za Sputnjik kaže da je Srbija inače na dnu evropske lestvice po konzumirau ribe sa potrošnjom ispod šest kilogarma po stanovniku, a sada će rezultat biti i gori.
„Riba se najviše konzumira u vreme posta, odnosno iz verskih pobuda, a s obzirom na to da je ove godine korona učinila to da je država preporukama praktično ograničila broj ljudi na skupovima kakvi si slave, sahrane, pomeni, promet ribe u ovom periodu je 30-40 odsto manji u odnosu na to koliko bi trebalo da bude“, kaže Anastasov.
To znači da će 60 odsto ribe da ostane neprodato što proizvođačima pravi ogromne probleme jer je specifičnost tehnolopškog procesa u ribarstvu takva da konzumna riba ne bi smela da se ubaci u sledeći proizvodni ciklus. A kako stvari sada stoje to će, kako napominje, morati da se desi, što je velika tehnološka greška koja će imati svoju cenu.
Mesari se ne žale
Tu cenu će, verovatno, sledeće godine plaćati i kupci ribe. Sa mesom je, pak, sasvim drugačija situacija.
Uoči praznika je sve kao i inače, kako kažu u mesarama na vidikovačkoj pijaci, kao da pandemije nema.
Situacija je kažu za Sputnjik standardna, kao i prethodne godine. Promene nije bilo ni u ceni mesa, a ni u potražnji. Kao i inače u ovo doba godine meso se dodatno uzima za sušenje.