Dve decenije prijateljstva: Sledeća godina od posebnog značaja za Rusiju i Kinu

© Sputnik / Mihail Metcelj/TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sledeća godina će biti od posebnog značaja za rusko-kineske odnose jer zemlje 2021. godine obeležavaju 20. godišnjicu potpisivanja sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin.
„Uz strateško vođstvo lidera dve zemlje, strane će nastaviti da slede put naglog razvoja bilateralnih odnosa i igraće konstruktivnu ulogu u globalnom upravljanju u eri nakon pandemije“, rekao je Venbin.

Prema njegovim rečima, iako su 2020. godinu obeležile pandemija i promene, Kina i Rusija su se zajedno izborile sa mnogim poteškoćama.

„Dva lidera su održavali kontakt telefonom, učestvovali su u velikom broju multilateralnih video-konferencija, doprineli su unapređivanju sveobuhvatne strateške saradnje i partnerstva u novoj eri“, naglasio je portparol.

Venbin je takođe dodao da Kina ostaje najveći trgovinski partner Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom godišnje konferencije izjavio da ima veoma dobre odnose sa predsednikom Kine Si Đinpingom. On je istakao da se interesi Rusije i Kine poklapaju u mnogim oblastima.

Rusija i Kina su potpisale sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji 16. jula 2001. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala