Belgijska političarka otkrila cenu „Fajzerove“ vakcine

© Depositphotos.com / GregoryleeNovčanice u evrima
Novčanice u evrima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki proizvođač lekova „Fajzer“ žalio se na povredu poverljivosti nakon što je jedna političarka u Belgiji objavila cenu po dozi vakcina protiv kovida 19 koju je ta zemlja naručila, navodi belgijski list.

Belgijska državna sekretarka Eva de Bleker objavila je na Tviteru tabelu sa brojem doza i cenom po dozi svake vakcine, nakon tridesetosatne rasprave o belgijskom budžetu u parlamentu, prenosi Rojters.

Naknadno je obrisala svoj tvit.

Fajzer“ i njegov nemački partner „Biontek“, čija je vakcina protiv kovida 19 prva koju su zapadni regulatori odobrili, nalazi se među dobavljačima u EU, uključujući Belgiju.

Elisabet Šrepen, portparol američkog proizvođača lekova za zemlje Beneluksa, rekla je belgijskom dnevniku „Soar“ da je objavljivanje detalja predstavljalo kršenje poverljivosti.

„Ove cene su pokrivene klauzulom o poverljivosti u ugovoru sa Evropskom komisijom“, rekla je Šrepenova.

Tabela koju je objavila De Blekerova pokazuje da je belgijska vlada platila 12 evra po dozi da bi kupila oko pet miliona injekcija vakcine „Fajzer“/„Biontek“.

Izvori upoznati sa tim pitanjem rekli su Rojtersu da se EU složila da plati 15,50 evra po dozi za istu vakcinu.

Belgijska cena ne utiče na nepovratne uplate od stotina miliona evra koje je EU dala mnogim proizvođačima vakcina da bi im obezbedili doze, rekao je jedan zvaničnik EU za Rojters.

Vlade EU plaćaju ostatak kada dobiju svoje doze.

„Ne možemo ništa reći o ovom slučaju, sve u vezi sa vakcinama i cenama pokriveno je klauzulama o poverljivosti, u interesu društva, a takođe i u interesu pregovora koji su u toku“, rekao je portparol Evropske komisije na današnjem dnevnom brifingu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala