Zvezdina tempirana bomba je eksplodirala kad joj vreme nije

© AP Photo / Marko DrobnjakovicGelor Kanga
Gelor Kanga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nema mira u Crvenoj zvezdi! Čak ni kada je ekipa prva na polusezoni sa devet bodova prednosti u odnosu na ljutog rivala Partizan, i kada je obezbeđeno evropsko proleće. Razlog? Tempirana bomba Gelor Kanga.

Temperamentni Gabonac je „eskplodirao“ u Češkoj posle meča sa Liberecom (0:0) u poslednjem kolu grupne faze, kada je Zvezda već obezbedila plasman u nokaut fazu, učinio je to kada apsolutno nije bilo potrebe za tim.

Besan što ga je Dejan Stanković izveo iz igre u 53. minutu, rešio je da se ne pozdravi sa trenerom posle meča, a pravi haos priredio je na aerodromu, gde je divljački povukao carinicu koja je radila svoj posao i proveravala njegov prtljag, te je malo nedostajalo da dođe i do fizičkog sukoba, da ga saigrači nisu obuzdali.

Tako se ne ponaša jedan profesionalni fudbaler, tako se ne ponaša fudbaler koji nosi dres velikog kluba kakav je Crvena zvezda, kluba koji na najbolji mogući način predstavlja Srbiju u Evropi.

Fudbaleri Crvene zvezde - Sputnik Srbija
Zvezda završila godinu sa +9 u odnosu na Partizan

Ali, to je Kanga. Možete da ga volite ili mrzite, on je vrhunski fudbaler, ima fudbal u „malom prstu“, ali je s druge strane „tempirana bomba“, često ne može da se iskontroliše na terenu i van njega i tu nema spasa.

Važno je da požar posle eksplozije ne zahvati ostatak ekipe. To bi bilo pogubno. 

Mogu treneri da ga disciplinuju koliko god hoće, što trenutno i radi Dejan Stanković, koji ga nije uvrstio u protokol za mečeve sa Bačkom i Metalcem u Superligi, posle serije grehova u Češkoj, ali to neće promeniti Kangin temperamentni karakter. Vruću krv koja u trenutku proključa, kada Gaboncu nešto nije po volji.

U Zvezdi trenutno teče „med i mleko“, sve je idealno, ali je muči Kanga, kao i činjenica da je zbog zdravstvenih problema van stroja i najbolji fudbaler Aleksandar Katai.
Jasno je da na terenu njih dvojicu po lucidnosti, vanserijskim potezima, asistencijama, nema ko da zameni.

Navijači Crvene zvezde pamte i verovatno nikada neće zaboraviti Kanginu glupost iz 2016. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je u trećem kolu dobio direktan crveni karton na „Marakani“ protiv Ludogoreca.

Crveno-beli su na kraju izgubili rezultatom 4:2, a praktično je direktan krivac bio Gabonac, koji je i tada „eksplodirao“, te je bez potrebe, u naletu besa odgurnuo Vandersona bez lopte, i sudija mu je pokazao prevremeni odlazak u svlačionicu.

Trener je tada bio Miodrag Grof Božović i znao je sa kim ima posla. Vrhunskim fudbalerom s „kratkim fitiljem“, koji začas može da upropasti ekipu.

Ali, s druge strane, „Delije“ nikada neće zaboraviti onaj „projektil“ koji je Kanga ispalio godinu dana kasnije u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv Krasnodara – 2:1.

Sa 30 metara je pocepao mrežu Rusa i na kraju je Zvezda izašla kao pobednik iz tog dvoboja, obezbediši grupnu fazu Lige Evrope.

Taj evrogol Kange izabran je za najlepši u protekloj deceniji.

„Zaljubljenici u crveno belu boju su izabrali gol Gelora Kange u trijumfu protiv Krasnodara (2:1) u meču odigranom 24.8.2017. godine. Bomba veziste iz Gabona donela je Crvenoj zvezdi ulazak u Ligu Evrope posle deset godina, a navijači mu to nisu zaboravili, tačnije 671 član kluba je glasao da to bude gol dekade“, objavila je Zvezda na početku 2020. godine.

I upravo to je Kanga, Zvezdin anđeo čuvar i đavo.

Ne može niko da ga kontroliše, kao što se moglo videti na aerodromu u Češkoj, kada je priredio haos zbog čega je klub morao da ga disciplinuje.

Ostaje nejasno da li mu je možda nešto dobacio neko od carinika, da li je možda bilo nešto i na rasnoj osnovi, ali svakako da to ne može da opravda njegovo divljačko ponašanje prema jednoj ženi, koja je samo radila svoj posao.

Posle toga su počele u srpskim fudbalskim krugovima da kruže priče da je Kanga dobio ukor pred isključenje u Zvezdi, ali se klub ekspresno oglasio i rešio da stane na put bilo kakvoj vrsti spekulacija, povodom njegovog statusa.

„Povodom informacija o verbalnom sukobu šefa sturčnoga štaba Dejana Stankovića i igrača Gelora Kange, Crvena zvezda želi da pojasni situaciju kako bi se prekinula sva nagađanja. Sukoba u ekipa uvek ima i biće ih. Ne postoji klub i ekipa imuni na tako nešto. Ipak, nećemo dozvoliti da to utiče na ekipu. Razgovarali smo sa Kangom i biće shodno klupskom pravilniku kažnjen. Shvatio je grešku i prihvatio odluku. On ima ugovor sa Crvenom zvezdom na tri godine i nastavljamo dalje zajedno“, oglasila se Zvezda.

Pomenuto saopštenje srpskog šampiona nedvosmisleno ukazuje da je Kangino ponašanje opasno zasmetalo treneru i klubu i da sada traže najbezbolinije rešenje kako bi mogli da nastave zajedno da funkcionišu.

Mada, nema dileme da bi prvi sledeći ispad Gabonca mogao da mu bude i poslednji u Ljutice Bogdana.

► Suze fudbalera zbog smrti trenera pa pobeda i čestitke: „Bravo za TSC, igrali ste srcem"

► Dve velike prepreke dele Piksija od klupe Srbije

► Siniša Mihajlović je za manje od tri meseca stekao dugu listu (ne)prijatelja

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala