Tužba protiv direktora Fejsbuka zbog korišćenja „mračnog novca“ u izbornoj prevari /video/

© AP Photo / Francois MoriMark Zakerberg
Mark Zakerberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mark Zakerberg ulio je novac u sistem koji je prouzrokovao široku prevaru na predsedničkim izborima 2020. godine, izjavio je nadzorni organ za integritet izbora Amistad projekta i dodao da će podneti tužbu protiv izvršnog direktora Fejsbuka.

U tužbi nastaloj na osnovu izveštaja čiji je autor organizacija Amistad, tvrdi se da je Zakerberg iskoristio 500 miliona dolara „mračnog novca“ da bi nezakonito promenio rezultat na izborima, tako što je demokrata Džo Bajden navodno pobedio sa malim razlikama, rekao je Mark Serano, savetnik Trampove kampanje 2020. koji vodi kompaniju za komunikacije koja se bavi odnosima s medijima za projekat Amistad.

Očekuje se da će tužba biti podneta danas Okružnom sudu u okrugu Kolumbija i obuhvatiće navodne nepravilnosti na izborima u Viskonsinu, Pensilvaniji, Mičigenu, Arizoni i Džordžiji.

​Prema Seranu, tužba se odnosi na sistem koji je izazvao „masovnu prevaru“ tokom izbora 2020. godine. On je optužio je Zakerberga da je koristio svoja ogromna finansijska sredstva i uticaj da potkopa predsedničke izbore u mesecima koji su im prethodili, kao i posle 3. novembra.

„Milijarderu Marku Zakerbergu dozvoljeno je da bude u sobi za brojanje jer je on finansirao 'ekosistm', dok je američki narod bio izbačen“, rekao je Serano.

Najava tužbe poklopila se sa objavljivanjem izveštaja projekta Amistad u kojem se navodi kako je Zakerberg navodno koristio privatno finansiranje da bi „nelegalno“ uticao na ishod izbora.

​Direktor projekta Amistad Fil Klajn rekao je tokom konferencije za štampu u sredu da je Zakerberg usmerio ogroman novac u dobrotvorne i neprofitne organizacije koje su lobirale kod zvaničnika i sprovodile druge partijske aktivnosti koje su uticale na rezultate izbora 2020. godine.

„Platio je izborne sudije i kupio kutije za odlaganje, suprotno državnim zakonima“, rekao je Klajn dodajući da je Zakerbergov novac „kupio mašine 'Dominiona' i da je Zakerberg nezakonito finansirao državne sekretare“.

Ova injekcija stotina miliona dolara u izbore od strane Zakerberga i ostalih „prekršila je državne izborne zakone i rezultirala nejednakom raspodelom sredstava koja su glasačima poništila jednaka prava i zaštitu“, navodi se u saopštenju za štampu projekta Amistad.

Amistad grupa je deo konzervativne ustavne parnične organizacije „Društvo Tomas Mor“ koja je učestvovala  u nekoliko tužbi zbog prevara i nepravilnosti na izborima 2020. godine. Oni su podržali neuspešnu tužbu državnog tužioca iz Teksasa Kena Paktona pred Vrhovnim sudom, koji je optužio četiri savezne države – Džordžiju, Mičigen, Pensilvaniju i Viskonsin za kršenje izbornih zakona. Vrhovni sud odbacio je tu tužbu.

Izborni koledž izabrao je Džoa Bajdena za predsednika SAD u ponedeljak, ali američki predsednik Donald Tramp i njegovi saveznici i dalje tvrde da je pobeda demokrata nelegitimna zbog prevara velikih razmera, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala