Stižu kovid testovi u apoteke u Srbiji: Svi će moći kod kuće da provere da li su zaraženi

© AP Photo / Michael KappelerTest na virus korona
Test na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Apoteka Beograd“ počela je sa isporukom testova na kovid u 40 objekata koji će svako od građana moći da kupi već od petka po ceni od 1.296 dinara i da se testira u kućnim uslovima i proveri da li je zaražen, izjavila je Sputnjiku direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić.

Test sa velikom preciznošću proizveden je u Južnoj Koreji, dobio je saglasnost naše Agencije za lekove i medicinska sredstva, kaže ona.

„Mogu svi da ga koriste. To je antigenski test, gde možete brzo da sa dve crtice, kao kod testa za trudnoću, konstatujete da je test pozitivan ili negativan. Ako se pojave dve crte, onda je sigurno pozitivan i preduzimaju se dalje mere“, kaže Bjeletićeva.

Kućni test na kovid kao zamena za PCR

Građani koji imaju respiratornu infekciju koja ne mora da bude posledica kovda 19, a ne bi da čekaju u redovima da bi uradili PCR test, sada imaju dobar indikator pošto je tačnost „kućnog“ testa 95 odsto.

„Ako test pokaže da ste negativni, a pacijent ima simptome, onda je potrebno uraditi PCR test jer onda može biti da ovaj ne daje pravi rezultat, mada su to retki slučajevi. Ako je on pozitivan, ako se pokažu dve crte, on je sigurno pozitivan“, objašnjava direktorka „Apoteke Beograd“.

Ona napominje da i u slučaju negativnog PCR, to ne mora da znači da niste zaraženi kovidom, ističe Bjeletićeva i objašnjava zašto se to dešava.

„Zavisi u kom trenutku radite test. Mora da prođe dva-tri dana od simptoma da bi se pokazao rezultat. Ako uradite odmah čim se pokažu simptomi, test će uglavnom biti negativan. Morate sačekati dva-tri dana od pojave simptoma da bi rezultati testa bili validni. Onda on pokaže da li je negativan ili pozitivan i to vam je prvi znak da znate o čemu se radi i da se shodno tome ponašate i eventualno potražite savet lekara“, ističe naša sagovornica.

Ako ste pozitivni — to je to

Test je propraćen jednostavnim uputstvom i kao i PCR podrazumeva uzimanje brisa iz nosa štapićem. Ako njegovo stavljanje na pločicu prouzrokuje dve crte, znači da ste pozitivni na kovid i to je apsolutno tako.

Ona napominje da je proizvođač naglasio da je potrebno da obučeno lice sa minimumom medicinskog znanja treba da uzima uzorak da bi to bilo urađeno na pravi način. To, kako kaže, može da uradi i neko u komšiluku, koga znamo ako je medicinski radnik, ali i napominje da će dodatno pri kupovini testa to detaljno objasniti i farmaceuti u apoteci.

„Ako znamo da je posredi kovid, moći ćemo brže da delujemo. To je jako važno, jer taj virus u početku deluje kao virusna infekcija, a kasnije kao sistemska bolest koja napada sve organe, a pre svega pluća i to veoma brzo“, istakla je Bjeletićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala