Stiže ruski diskontni lanac koji snižava cene u Srbiji

CC0 / Pexels / Devojka sa maskom kupuje voće u supermarketu
Devojka sa maskom kupuje voće u supermarketu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski diskontni trgovinski lanac „Svetofor“, u Evropi poznat pod brendom „MERE“, koji posluje pod politikom žestokog diskaunta, odnosno ogoljene cene za krajnjeg potrošača, građanima Srbije će doneti kvalitetne i jeftine proizvode, a konkurenciju navesti da stavi prst na čelo, smatraju sagovornici Sputnjika.

Trgovinski lanac „Svetofor“ uskoro će početi sa radom i u Srbiji, a prema najavi ministarke trgovine Tatjane Matić, prvi objekti biće otvoreni sredinom januara u Batajnici, Kruševcu i Subotici, a potom i u Kraljevu i Vršcu. Do početka maja planirano je da počne da radi ukupno petnaest prodavnica širom zemlje.

Ruski diskontni lanac snižava cene u Srbiji

Kako je najavljeno iz ogranka ove ruske kompanije u Beogradu, na srpskom tržištu je planirano otvaranje najmanje 100 marketa prosečne površine od 1.000 kvadrata. Navedeno je i da će njihove cene biti niže za 20 odsto od prosečnih, kao i da planiraju da rade direktno sa proizvođačima, uz strogu kontrolu kvaliteta i nisku trgovačku maržu.

Šef predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi Dejan Delić kaže za Sputnjik da se priprema za dolazak „Svetofora“ u Srbiju realizuje u poslednjih šest meseci, kao i da je zadovoljan što se sama tehnička priprema uspešno privodi kraju.

„Ovaj trgovinski lanac posluje pod jednom specifičnom politikom, kako oni sami kažu, žestokog diskaunta, to jest ogoljene cene za krajnjeg potrošača, skoro do same proizvodne cene i to je ta ciljna grupa koja je fokus pažnje u Ruskoj Federaciji. Pretpostavljamo da bi model mogao da bude prenesen i u Srbiju, s obzirom na to da svi ostali trgovinski lanci u principu zarađuju na dosta visokim maržama. Od samog dolaska ovog trgovinskog lanca možemo da očekujemo ne samo bolje ili konkurentnije cene na našem tržištu, već i jačanje konkurencije u odnosu na druge naše trgovinske lance, tako da krajnji potrošač treba da očekuje kvalitetan i jeftin proizvod sa osnovnom cenom“, ističe Delić.

On dodaje da je princip rada „Svetofora“ da se izbegnu svi dodatni troškovi u smislu marketinga, promocija, pakovanja i reklamiranja, odnosno svega onoga što opterećuje finalnu cenu proizvoda.

„Svetofor“ posluje na periferijama gradova

Dolazak ove kompanije u Srbiju, prema rečima našeg sagovornika, trebalo bi da bude interesantan za domaće proizvođače, a predstavništvo PKS uputilo je administraciji Ruske Federacije inicijativu da se u trgovinskom lancu organizuju dani dobavljača u cilju pružanja podrške i našim proizvođačima, ali i kvalitetnom proizvodu za konačnog kupca.

© Tanjug / OKSANA TOSKICTrgovinski lanac "Svetofor" posluje pod politikom žestokog diskaunta, to jest ogoljene cene za krajnjeg potrošača, skoro do same proizvodne cene, ukazuje Dejan Delić.
Stiže ruski diskontni lanac koji snižava cene u Srbiji - Sputnik Srbija
Trgovinski lanac "Svetofor" posluje pod politikom žestokog diskaunta, to jest ogoljene cene za krajnjeg potrošača, skoro do same proizvodne cene, ukazuje Dejan Delić.

„Ono što je interesantno, to je da oni posluju na udaljenim tačkama van grada, gde je i cena zakupa prostora niža, a time i njihovi ukupni troškovi, a onda i cena finalnog proizvoda. Naravno, biće predstavljeni svi proizvodi koji se inače prodaju u trgovinskim lancima, uz jednu konkurentniju cenu koja je po njihovim pokazateljima od 10 do 15 odsto niža u odnosu na sve ostale. Oni su već predstavljeni u Evropi kroz svoj brend ’MERE‘, i u Rumuniji i u Nemačkoj recimo, tako da njihov princip rada sa zapadnoevropskim tržištima ima svoju istoriju i svoje iskustvo, tako da verujem da će pozitivnu praksu rada u Evropi preneti i na poslovanje u Srbiji“, smatra Delić.

Naš sagovornik očekuje da će u maloprodajnim objektima „Svetofora“ u Srbiji biti predstavljeni pre svega srpski proizvodi, ali i proizvodi iz Rusije i Evrope koji će se dopremati preko svih postojećih matičnih kanala.

Dolazak ozbiljne konkurencije

„Svetofor“ u Rusiji posluje od 2009. godine, gde broji više hiljada prodavnica i predstavlja jedan od deset najznačajnijih trgovinskih lanaca, a prema podacima iz 2019, njegov profit, u odnosu na ostale trgovinske lance, porastao je za 26 odsto, što ga stavlja na prvo mesto po dinamici rasta i razvoja u ovoj zemlji.

© Fotolia / Gina SandersDolazak ruskog diskontnog lanca je za pozdraviti, jer upravo Srbiji nedostaju u ruralnim delovima ozbiljni marketi sa nižim cenama ili sa cenama koje su pristupačne.
Stiže ruski diskontni lanac koji snižava cene u Srbiji - Sputnik Srbija
Dolazak ruskog diskontnog lanca je za pozdraviti, jer upravo Srbiji nedostaju u ruralnim delovima ozbiljni marketi sa nižim cenama ili sa cenama koje su pristupačne.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ukazuje da se većina trgovinskih lanaca u Srbiji otvorila u velikim centrima i gradovima, odnosno tamo gde je veća koncentracija potrošača. Ono na šta je njegova organizacija ukazivala je pitanje šta sa potrošačima u manjim mestima, jer su oni na neki način ucenjeni da odlaze u velike centre.

„Sam dolazak ruskog trgovinskog lanca ili diskontnog lanca je u svakom slučaju za pozdravljanje, jer upravo nama nedostaju u ruralnim delovima ozbiljni marketi sa nižim cenama ili sa cenama koje su pristupačne. To treba pozdraviti i tu će se napraviti jedna ozbiljna konkurencija. Nažalost, sve će biti više ugašenih malih marketa koji gube bitku ako ne posluju pod franšizom velikog trgovinskog lanca, ali mislim da dolaskom ovog diskontnog lanca oni mogu da se uklope u saradnju i rad sa njima“, smatra Papović.

Domaći trgovci da stave prst na čelo

Naš sagovornik smatra da će poznati trgovinski lanci koji posluju u Srbiji morati da razmisle i da se zapitaju do kog nivoa ide njihov promet:

„Prema našim saznanjima, prosto su neverovatne gužve u ’Lidlu‘ i ’Lidl‘ sve više i više otvara svojih prodavnica. Ako se ja ne varam, oni su prvo otvorili 15 prodavnica, a sada ih ima mnogo više. Dolaskom ’Lidla‘ su ovi drugi malo razmislili, ali još uvek zauzimaju pozicije na dobrim mestima u gradovima, pa se nešto puno ne sekiraju, narodski rečeno. Ali dolaskom ovog novog diskontnog lanca i ’Merkator‘, ’Idea‘, ’Dis‘ i svi drugi staviće prst na čelo, da razmisle o svojoj poslovnoj politici.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala