Smrtonosna ameba koja „jede mozak“ širi se Amerikom usred pandemije korone

© REUTERS / Rick WilkingOzero Pauэll v Arizone, SŠA
Ozero Pauэll v Arizone, SŠA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučajevi amebe koja „jede mozak“ zabeleženi širom juga SAD-a počeli su da se šire prema severu kroz slatkovodne sisteme, što je proces koji zabrinjava zdravstvene zvaničnike koji se već bore sa pandemijom korona virusa.

Prema novoj studiji, jednoćelijski organizam - ameba koja „jede mozak“, Naegleria fowleri (N. fowleri) nemilosrdno se širi prema severu tokom poslednje četiri decenije.

Istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pratili su četdesetogodišnje širenje smrtonosne amebe širom juga SAD-a i primetili su da se pojavljuje i na višim geografskim širinama, verovatno zbog efekata klimatskih promena.

Broj slučajeva ostao je isti u odnosu na prethodnu godinu, ali geografska kretanje predstavlja razlog za zabrinutost. Ameba uzrokuje razarajuću i često fatalnu infekciju mozga koja se naziva primarni amebski meningoencefalitis (PAM).

Nastanjuje se u toploj slatkoj vodi kao što su jezera, reke i rezervoari. Do infekcije dolazi kada kontaminirana voda uđe kroz nos čoveka, odakle se širi prema gore u moždano stablo.

Infekcija se pomera prema severu za oko 13 kilometra godišnje, a slučajevi zaraze zabeleženi su u stidijama iz čak 1978. godine i svi su bili povezani sa boravkom u vodi.

Istraživači su takođe primetili povišene dnevne prosečne temperature zabeležene u dve nedelje pre svake infekcije.

„Moguće je da bi porast temperature i posledično povećanje rekreativnih aktivnosti u vodi, poput plivanja i vodenih sportova, mogli doprineti promeni epidemiologije PAM-a“, navode autori.

Nažalost, trenutno ne postoji brzi test na prisustvo N. Fowleri u vodi, pa je trenutno jedini savet izbegavanje tople slatke vode tokom perioda lepog vremena ili držanje nosa iznad površine vode, prenosi RT.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala