Sirijus — nova ruska federalna teritorija

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaNaselje gradskog tipa Sirijus u Sočiju
Naselje gradskog tipa Sirijus u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naselje Sirijus, na ruskoj crnomorskoj obali kraj Sočija, dobija poseban status — status federalne teritorije koja će biti stvorena na bazi dečjeg Obrazovnog centra „Sirijus“, smeštenog u Olimpijskom parku u Sočiju. Ovo je prva teritorija u Rusiji sa takvim statusom.

Ruski eksperti objašnjavaju da će to biti jedinstven u Rusiji klaster nauke i kulture. Tu će se, između ostalog, stvarati razne najsavremenije tehnologije, koje će se zatim primenjivati u celoj zemlji.

Obrazovni centar „Sirijus“ je otvoren u Sočiju 2015. godine na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina . Njegov glavni cilj je podrška talentovanoj deci iz cele Rusije u sferi umetnosti, sporta, nauke i tehnologija. Za to vreme ovde se školovalo više od 40 hiljada dece.

Sada je to urbana četvrt na obali Crnog mora, površine 1.400 hektara sa oko 12,5 hiljada stanovnika. U okviru tog naselja nalazi se Olimpijski park sa svim sportskim objektima, hoteli, medicinski centar, sopstvena železnička stanica i sva druga neophodna infrastruktura, u čijoj su izgradnji učestvovali i građevinari iz Srbije. Drugim rečima, „Sirijus“ koristi svu infrastrukturu izgrađenu za Olimpijske igre 2014. godine.

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaHotel „Bogatir“ u naselju urbanog tipa Sirijus u Krasnodarskoj teritoriji.
Sirijus — nova ruska federalna teritorija - Sputnik Srbija
Hotel „Bogatir“ u naselju urbanog tipa Sirijus u Krasnodarskoj teritoriji.
„Na teritoriji Krasnodarskog kraja postoji teritorija Sirijus. To je zapravo obrazovni centar za posebno talentovanu decu. U principu, to je korisno i potrebno. Sada je toj teritoriji dodeljen status federalne teritorije koja će imati mnogo više ovlašćenja u pogledu lokalne samouprave. To nije status regiona Ruske Federacije, već poseban status teritorije, gde će biti stvoreni organi koji će regulisati život i koji će biti odgovorni za obrazovni, za ekonomski sektor itd“, kaže ruski politikolog Gevorg Mirzojan.

Ruski Savet Federacije je već odobrio zakon kojim se Sirijusu dodeljuje status federalne teritorije, a stručnjaci objašnjavaju da novi status znači da će se upravljanje i imenovanje rukovodioca odvijati direktno iz Moskve i da će biti ekonomski nezavisna, sa sopstvenim budžetom i imovinom.

„Postoji prilično složen sistem izbora i imenovanja višeg rukovodstva Sirijusa, ali glavno je da će sada predsednik lično imenovati rukovodioca od tri predložena kandidata. Shodno tome, ovo šefu Sirijusa daje vrlo široka ovlašćenja, ali istovremeno nameće veoma veliku odgovornost. Praktično, on će direktno odgovarati predsedniku zemlje. Drugo, Sirijus će imati zaseban budžet. Odnosno, on se neće finansirati iz budžeta Krasnodarskog kraja, već će njegov budžet formirati federalni centar. Samim tim, imaće veći budžet i tu će biti uloženo mnogo više sredstava nego što bi mogao da investira Krasnodarski kraj u razvoj Sirijusa. Najveći deo tog novca biće usmeren na otvaranje i održavanje inovativnih obrazovnih institucija“, kaže Genadij Podlesni, predsednik krasnodarskog Centra za primenjenu sociologiju i politikologiju.

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaNaselje gradskog tipa Sirijus u Sočiju
Sirijus — nova ruska federalna teritorija - Sputnik Srbija
Naselje gradskog tipa Sirijus u Sočiju

Inovacioni grad Sirijus

Od ove godine Univerzitet za nauku i tehnologiju „Sirijus“ počinje aktivno da radi, a pružaće obuku u ključnim oblastima globalnog tehnološkog razvoja. Kao rezultat toga, očekuje se da će se u narednim godinama ovde, na jugu Rusije, pojaviti veliki naučno-tehnološki centar. Takođe, planirano je da naselje postane novi poslovni i zabavni centar u Sočiju, koji će privući još veći broj turista.

„Kod nas u zemlji stvaranje posebnih federalnih teritorija nije uobičajena praksa. Poređenja radi, mi imamo Inovacioni centar ’Skolkovo‘ u Podmoskovlju, ali to nije municipalitet kao što je Sirijus. Ukratko, Sirijus je prvobitno formiran kao 45. municipalitet Krasnodarskog kraja, a zatim je doneta odluka da se transformiše u posebnu federalnu teritoriju. Sirijus se gotovo u potpunosti nalazi u Imeretinskoj niziji, na mestu gde se nalaze olimpijski objekti i najsavremenije građevine, napravljene za Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine. Odnosno, ovo je rejon grada Sočija, a njegovo odvajanje od baze — od grada Sočija, donekle je i logično, jer je najavljeno da će to biti federalna teritorija ubrzanog rasta i veoma inovativna“, objašnjava za Sputnjik Genadij Podlesni.

U toj ustanovi koja se sada zove Obrazovni centar „Sirijus“, okupljaju se najtalentovanija deca iz cele Rusije, kako bi mogla da se iskažu u nauci i nekim inženjerskim specijalnostima, dodaje Podlesni.

„Oni tu stiču znanja... Deca tu dolaze, pohađaju nastavu, na primer, dvadeset dana i odlaze kućama, noseći sa sobom ove nove tehnologije obrazovanja, obuke, nešto što se ne može dobiti u običnoj ruskoj školi. U planu je dalji razvoj... To će u budućnosti biti prava škola, fakultet, visokoškolska ustanova. On je zapravo već počeo da radi kao višefazni sistem kontinuiranog obrazovanja, u kome će se školovati najtalentovanija deca iz cele Rusije, a možda i iz inostranstva“, kaže Podlesni.

Ali to nije krajnji cilj, napominje ekspert. „Sirijus“ će se razvijati, stvaraće se različiti pilot projekti, primenjivaće se ideje koje će u „Sirijusu“ razvijati studenti-naučnici, a biće i nekih inovativnih projekata i dostignuća koji će biti patentirani i koji će služiti ne samo Rusiji, nego celom čovečanstvu.

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaObrazovni centar „Sirijus“ na Krasnodarskoj teritoriji
Sirijus — nova ruska federalna teritorija - Sputnik Srbija
Obrazovni centar „Sirijus“ na Krasnodarskoj teritoriji

Putinova ideja

Podlesni kaže da sama struktura multidisciplinarnog obrazovanja objedinjena sa proizvodnjom još uvek nije razrađena, ali da bi takav tehnološki lanac, koji bi objedinio školu, koledž, univerzitet, naučno-istraživački institut i proizvodnju, trebalo da bude baziran na jednoj teritoriji, u ovom slučaju — u Sirijusu.

„To nije česta pojava. Ne znam kako radi Silicijumska dolina u Americi, ali ovo će sigurno biti prvo takvo iskustvo u našoj zemlji, u Rusiji. Veoma je važno što postoji ovaj sistem ’Sirijusa‘ koji okuplja nadarenu decu iz cele zemlje kako bi se tu učili i podučavali, dobijali neka osnovna znanja i vratili se sebi. Ovo je, kao što sam već rekao, Putinova ideja i on, kao dosledan čovek, nije napustio tu ideju, naprotiv, razvio je, pa je ona transformisana u posebnu federalnu teritoriju — Sirijus“, zaključio je Podlesni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala