Šef ruskih obaveštajaca: Neviđeni napredak u odnosima sa stranim službama

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaSergej Nariškin
Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin je uveren da se poslednjih godina primećuje neviđeni napredak u odnosima sa većinom stranih obaveštajnih službi, uključujući i neke zapadne.
„Mora se priznati da napetost u odnosima Rusije i Zapada utiče na prirodu veza ruske službe sa stranim službama, konkretno sa američkom, zapadnoevropskim i nekim drugim. Dobro smo obavešteni o moćnom pritisku Vašingtona i Londona na prestonice niza država usled antiruske kampanje po pitanju saradnje sa Spoljnom obaveštajnom službom Rusije. Uprkos tome 'nedžentlmenskom' ponašanju, poslednjih godina primećuje se neviđeni napredak u odnosima sa većinom stranih obaveštajnih službi, uključujući i neke zapadne“, rekao je Nariškin u članku koji je objavio u časopisu „Međunarodni odnosi“.

Takođe je istakao da se visoka efikasnost saradnje ruskih obaveštajaca sa stranim partnerima u borbi protiv terorizma pokazala tokom događaja u Siriji.

Oslobađanje Rusa iz zarobljeništva

Prema rečima Nariškina, Spoljna obaveštajna služba Rusije, zajedno sa partnerskim stranim obaveštajnim službama, učestvuje u oslobađanju Rusa i državljana drugih zemalja koji su zarobljeni.

Nariškin je nabrojao glavne pravce saradnje ruske Spoljne obaveštajne službe sa obaveštajnim službama drugih zemalja, a to su suprotstavljanje terorizmu, sajber-bezbednost, borba protiv nelegalnih migracija, šverca oružja i narkotika.

„Ne možemo da ne spomenemo aktivnosti ruske obaveštajne službe putem partnerskih kanala kada je reč o oslobađanju naših sunarodnika i građana drugih zemalja koji su postali taoci ili su zarobljeni. Postojanje tako nakaradnih pojava u 21. veku kao što su piratstvo i trgovina ljudima uslovljava potrebu za jačanjem zajedničkih napora obaveštajnih službi i u tom pravcu“, ističe Nariškin.

Ranije nije zvanično saopštavano o učešću ruske spoljne obaveštajne službe u oslobađanju Rusa i drugih državljana iz zarobljeništva u poslednje vreme.

Najpoznatija operacija tog tipa ruske Spoljne obaveštajne službe je oslobađanje sovjetskih diplomata 1985. godine, koje je otela jedna od radikalnih grupa u Bejrutu. Detalji te operacije su do danas ostali državna tajna.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala