Ruski sportisti moći će da nastupaju pod nacionalnom zastavom tek 2022.

© Sputnik / Mihail Mokrušin / Uđi u bazu fotografijaRuski sportisti nose nacionalnu zastavu na ceremoniji zatvaranja XXII Zimskih olimpijskih igara u Sočiju
Ruski sportisti nose nacionalnu zastavu na ceremoniji zatvaranja XXII Zimskih olimpijskih igara u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sportisti iz Rusije neće moći da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima pod nacionalnom zastavom do 16. decembra 2022. godine, navodi se u odluci Sportskog arbitražnog suda (CAS).

Sud je razmatrao spor između Svetske antidoping agencije (VADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA).

U odluci se navodi da je CAS ublažio sankcije VADA protiv ruskog sporta. RUSADA će morati da plati agenciji VADA 1,27 miliona dolara kao naknadu troškova.

Posle niza doping skandala, Izvršni komitet VADA je u decembru 2019. godine ocenio da se RUSADA ne pridržava antidoping kodeksa i jednoglasno se složio sa preporukom Odbora za razmatranje usaglašenosti da ruske sportiste suspenduje na četiri godine od učešća na velikim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Generalna skupština članova RUSADA usvojila je preporuke nadzornog saveta agencije da se ne slaže sa odlukom Izvršnog odbora VADA. VADA se, nakon primanja obaveštenja od RUSADA o neslaganju sa odlukom izvršnog odbora, obratila Sportskom arbitražnom sudu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala