Putin: Rusija ozbiljno napredovala kada je reč o protivotrovu od virusa korona

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGodišnja konferencija ruskog predsednika Vladimira Putina
Godišnja konferencija ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je ozbiljno napredovala kada je reč o protivotrovu od virusa korona, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom godišnje pres-konferencije.
„Na početku pandemije nismo znali šta je to, kako otkriti, kako testirati,  čime lečiti, nismo znali da li će nekada postojati protivotrov, odnosno vakcina. Ostvarili smo ozbiljan napredak u svim pravcima. Obavljamo testiranja – Rusija je u trojci svetskih lidera po testiranju, a po mišljenju SZO, jedan od načina za prevazilaženje poteškoća, povezanih sa širenjem virusa korona je masovno testiranje. Lekovi – počeli smo da proizvodimo ruske lekove u potrebnoj količini. I na kraju – vakcinacija“, rekao je Putin.

Ruska vakcina protiv virusa korona pruža zaštitu od 97 odsto, saopštio je Putin.

Rusija je prva zemlja na svetu koja je takoreći izumila i počela da proizvodi vakcinu – i naučnog centra 'Gamaleja' i novosibirskog centra 'Vektor'. Imamo dobru vakcinu – bezbednu i efikasnu – više od 95 odsto, nivo zaštite je oko 96-97 odsto, kažu stručnjaci“, dodao je Putin.

On je istakao da se nije vakcinisao, jer vakcina još nije odobrena za ljude njegovog uzrasta, ali će to obavezno učiniti čim to postane moguće.

Ruski lider je takođe rekao da smatra da je neophodna masovna vakcinacija protiv korone.

„To ne govore samo naši ruski virusolozi, nego i njihove kolege iz gotovo celog sveta. Jedan od retkih načina za prevazilaženje svih pitanja povezanih sa pandemijom je masovna vakcinacija. Upravo ona treba da stvori taj nacionalni, populacioni imunitet“, rekao je Putin.

Putin je uveren da će saradnja Rusije i farmaceutske kompanije „Astra zeneka“ na vakcini protiv korone dati dobre rezultate.

Ruski predsednik se osvrnuo i na nastanak kovida 19, rekavši da je glasina mnogo, ali da nema potvrde optužbi protiv nekoga.

On je dodao da svet ne treba da traži krivce u poreklu virusa korona, nego da treba da ujedini snage u borbi protiv njega.

„To bi bio ispravan put naše saradnje“, dodao je Putin.

Pandemija virusa korona uticala je na sve aspekte života, naglasio je Putin.

„Šta znače zatvaranja, smanjenje proizvodnje, šta znači smanjen promet. Sve, što je s tim povezano. Znači smanjenje broja radnih mesta, pad prihoda, nažalost“, dodao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, nijedan zdravstveni sistem na svetu nije bio spreman za pandemiju, ali u poređenju sa onim što se dešavalo u drugim zemljama, rusko zdravstvo se pokazalo spremnijim.

„Već sam rekao da imamo more, okean problema, ali u poređenju sa onim što se dešavalo u svetu, naš zdravstveni sistem se pokazao efikasnijim“, dodao je ruski lider.

Putin je objasnio da je problema more, ali da je taj okean zapljusnuo ceo svet.

On smatra da se Rusija dostojanstveno suočila sa problemom pandemije virusa korona, možda čak i bolje od drugih zemalja, koje se s pravom ponose i na stabilnost svojih privreda i na razvijenost svojih socijalnih službi i zdravstvenih sistema.

Putin je zahvalio Rusima za jedinstvo pred pretnjom od virusa korona.

„Najvažnije na šta bih želeo da skrenem pažnju i na čemu bih želeo da zahvalim stanovnicima zemlje, u ovim prilično teškim uslovima još jednom smo potvrdili ono što je u osnovi ruskog identiteta – jedinstvo naroda pred bilo kojom pretnjom“, rekao je Putin.

U toku je velika godišnja konferencija za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, koja se ove godine održava u novom formatu zbog pandemije virusa korona. Ruski lider sa novinarima razgovara na daljinu iz podmoskovske rezidencije Novo-Ogarjovo.

Sputnjik direktno prenosi događaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala