Plutajući tenk „Sprut-SDM1“ ispituje svoju snagu na moru i kopnu /video/

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLaki plutajući tenk „Sprut-SDM1“
Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedinstveni na svetu amfibijski tenk „Sprut-SDM1“ testiran je u Crnom moru i potvrdio je sposobnost da prevaziđe vodene prepreke bez prethodne pripreme na morskim talasima, prenosi pres služba državne korporacije „Rosteh“.
„Tokom ispitivanja, laki amfibijski tenk „Sprut-SDM1“ Vazdušno-desantnih snaga pokazao je visok nivo plovidbe u Crnom moru i dokazao svoju pouzdanost na površini. Testovi su potvrdili da je borbeno vozilo sposobno da savlada vodene prepreke bez pripreme na morskim talasima, gađa metu dok je na površini vode i lako izlazi na obalu“, navodi se u izveštaju.

Prema rečima Bekhana Ozdoeva, industrijskog direktora oružanog kompleksa „Rosteh“, tokom ispitivanja „Sprut“ je takođe prošao ekstremne provere na moru, u centralnoj Rusiji i subtropskim predelima, gde je temperatura vazduha dostigla plus 40 stepeni.

„Početkom sledeće godine zakazana su testiranja na niskim temperaturama. 'Sprut-SDM1' je prvenstveno namenjen ruskim padobrancima. Može se očekivati da će zbog svojih mogućnosti biti interesantan i stranim kupcima", dodao je on.

Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ je borbeno oklopno guseničeno plutajuće vozilo sa artiljerijsko-raketnim kompleksom naoružanja kalibra 125 milimetara, koje može da izvodi marševe na razdaljini od 500 kilometara bez dopune goriva.

Može da se prevozi na desantnim brodovima i avionima vojno-transportne avijacije, kao i da se  desantuje uz pomoć padobrana zajedno sa posadom.

U pogledu borbene moći „Sprut-SDM1“ nije inferioran u odnosu na tenkove T-80, T-90, a po mobilnosti na kopnu i vodi je na nivou BMD-4M. Ove i druge osobine, u kombinaciji sa kružnom rotacijom kupole i naoružanjem, omogućavaju upotrebu „Sprut-SDM1“ kao lakog amfibijskog tenka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala