Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” Domu Vojske Srbije

© Foto : Ministarstvo odbrane/Jovo MamulaOtvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je prilikom otvaranja izložbe „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u galeriji Doma Vojske da ne smemo da dozvolimo da smrt i stradanja na stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugog stanovništva u ovom logoru smrti budu relativizovani i da se potiskuju u zaborav.

Otvaranje bogate i sadržinski raznolike izložbene postavke upriličeno je povodom obeležavanja 75 godina od proboja poslednje grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a prisutnima su se obratili ministar odbrane, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i direktorka Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina” Republike Srpske Tanja Tuleković.

Ministar Stefanović je, na početku obraćanja, istakao je da je jasenovački logor teška tema, a da o njegovim užasima i strahotama najbolje svedoče reči preživelog Milana Vukmirovića, koji je kao sedmogodišnji dečak odveden sa Kozare u ovaj logor, a koji kaže da već 75 godina nema dana i noći da ne prebira po strašnim slikama.

„Za te ljude koji su uspeli da prežive nema mira ni zaborava. Zato im mi dugujemo, ne da bi se podsećali samo na užase i horore koji su se događali u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, već da ne dozvolimo zaborav zločina koji su se dogodili u Jasenovcu“, naglasio je ministar Stefanović.

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneOtvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” Domu Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
Ne smemo da dozvolimo, rekao je ministar odbrane, da smrt i stradanja na stotine hiljada ubijenih Srba, Jevreja, Roma i drugog stanovništva u ovom logoru smrti budu relativizovani i da se potiskuju u zaborav.

„Logor Jasenovac je simbol sunovrata čovečanstva, zločinačka jama koja je progutala i zatrla ne samo cele porodice, već pokušala da zatre čitav jedan narod. Preživele je osudila na život s jezivim sećanjima, a svedoci ste da su često ovaj logor pokušali da predstave kao radni kamp“, ukazao je ministar Stefanović dodajući da to nije nikakav radni kamp i ceo svet zna strahote tog logora.

Ministar Stefanović je podsetio i da je takozvana NDH bila jedinstvena čak i u fašističkim zemljama po tome što je imala logore smrti za decu, koji nigde drugo nisu postojali.

„Možda zato što su ova deca bila srpska, jevrejska i romska, danas neki pokušavaju da to izbrišu iz sećanja u Evropi, ali između ostalog i ovakva izložba služi kao podsetnik da se takve stvari nikada ne zaborave“, istakao je ministar Stefanović.

On je naglasio da žrtvama, njihovim potomcima, ali i svom narodu, na čiju smo istoriju ponosni, dugujemo da sačuvamo vidljivost svih ovih ljudi i onih koji su stradali u logorima i onih koji su preživeli, za budućnost Srbije i čovečanstva, da nikada niko za logor za decu i za logor poput Jasenovca nigde ni ne pokuša da traži opravdanja i da relativizuje ovakvu vrstu zločina.

© Foto : Ministarstvo odbrane/Jovo MamulaOtvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” Domu Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
„U godini kada obeležavamo 75 godina pobede sveta nad fašizmom, 75 od pobede u Drugom svetskom ratu i 75 od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša, želeli smo upravo i da ova izložba doprinese nezaboravu. Na izložbi koju je Ministarstvo odbrane priredilo zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i našim dragim prijateljima iz Republike Srpske iz ustanove ’Spomen područje Donja Gradina‘, imaćete priliku da vidite zbog čega je važan ovaj nezaborav za sve ove jezive zločine, ne samo za naš narod, već i za čitavo čovečanstvo“, poručio je ministar Stefanović.

Govoreći o značaju ove izložbe, ministar Stefanović je zaključio da iako se sećamo jednog teškog svedočanstva naše istorije, naše prošlosti, ona ujedno podseća koliko je taj nezaborav važan za našu budućnost, za mir i stabilnost koju je Srbija uvek želela i koju želi i danas.

Ministarka Gojković naglasila je da je u godini kada obeležavamo 75 godina od oslobađanja ozloglašenog logora naša obaveza bila da današnjom izložbom podsetimo na jedno od najbolnijih mesta u čitavoj istoriji srpskog naroda, ali i da afirmišemo negovanje kulture sećanja kao bitnog dela nacionalnog i kulturnog identiteta.

„Vođeni tom idejom zajedno smo priredili ovu izložbu koja oslikava vapaj za slobodom, a sa druge daje realističan i surovi prikaz života u ovom koncentracionom logoru. Srpski narod je mnogim istorijskim događajima i tragedijama plaćao ogromnu cenu slobode - rekla je ministarka Gojković i dodala da su Srbija i njeni građani prepoznati u celom svetu kao narod koji je ponosan i hrabar i uvek spreman da stane čvrsto uz principe slobode i pravde.

Prema njenim rečima, izložbe kao što je ova ne služe samo kao podsećanje da se tako dubok trag tragedije nikada ne može zaboraviti.

© Foto : Ministarstvo odbraneOtvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” Domu Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
„Autentični prikazi najvećeg zla koje je zadesilo čovečanstvo izuzetno su važni ne samo zbog pokušaja da se u modernom dobu zločin negira i relativizuje, već i da sadašnje i buduće generacije dobiju pravu sliku šta se dešavalo na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu. Slike, dokumenti i reči pred nama nisu samo deo sećanja, oni su živa opomena da se uporno, hrabro, strpljivo i mudro moramo boriti za svet u kojem za ovakvo zlo više neće biti mesta - poručila je ministarka kulture i informisanja.

Kako je istakla Tanja Tuleković, izložba se sastoji iz nekoliko delova kojima je dat hronološki pregled istorijskih dešavanja. Ona je zahvalila svim saradnicima koji su učestvovali u jednoj izuzetno važnoj izložbi u godini kada se obeležava 75 godina od oslobađanja iz logora Jasenovac te obraćanje prisutnima završila rečenicom „ne ponovilo se”.

Izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” otvorena je do 13. februara 2021. godine.

Pročitajte i:

Pogledajte i emisiju „Na nišanu Lazanskog“ – Ko to želi da izjednači Jasenovac i Blajburg?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala