Nevolje u komšiluku: U 21. veku oko 30 odsto stanovnika evropske prestonice nema kanalizaciju

© Sputnik / Valerij Šustov / Uđi u bazu fotografijaSofija
Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici udruženja nekoliko stranaka Demokratska Bugarska apelovali su na zamenicu gradonačelnice Sofije Irinu Savinu da podnese ostavku, jer u mnogim četvrtima grada ne postoji kanalizacija, saopštio je portal „Medijapul“.

Udruženje je podsetilo da je Savina na poziciji zamenice gradonačelnice obećala da do 2020. godine u gradu neće biti septičkih jama. Istovremeno, član Gradskog veća Metodij Lalov skrenuo je pažnju na to da u većini područja koje se nalaze van obilaznice oko grada u Sofiji nema sistema za otpadne vode poput „Modernog predgrađa“, „Fakulteta“, „Hrista Boteva“ i drugih.

„U 21. veku, nakon više od 15 godina od kada vladajuća partija bugarskog premijera Bojka Borisova GERB rukovodi Gradskim većem Sofije, oko 30 odsto građana te evropske prestonice nema funkcionalnu i legalnu kanalizaciju“, rekao je Lalov tokom sastanka.

Portal navodi da su članovi Gradskog veća tražili od gradonačelnice Jordanke Fandikove da kontaktira premijera i razgovara sa njim o rešenju problema.

„Insistiramo da gospođa Fandikova preuzme na sebe političku odgovornost i da kao zamenica predsednika GERB-a ubedi svog predsednika da je kanalizacija od krucijalnog značaja za glavni grad evropske države. Takođe je potrebno da ga ubedi da vlada mora da uključi sredstva za Sofiju u rubriku 'Zelena Bugarska' Nacionalnog plana za obnovu i stabilnost Bugarske“, saopštila je Demokratska Bugarska.

Žitelji najelitnijih četvrti žive kao u srednjem veku

Još pre nekoliko godina je obećano da će problem odsustva kanalizacionih sistema u delu četvrti bugarske prestonice biti rešen.

S tim u vezi, bivši kandidat za gradonačelnika Maja Manolova skretala je pažnju na to da stanovnici jednih od najelitnijih četvrti u Sofiji, koje se nalaze u podnožju planine Vitoša „žive kao u srednjem veku“.

Radi se o hiljadama građana koji su još 2016. godine dobili obećanje gospođe Fandikove da će imati kanalizaciju. To je bilo obećano, ali nije ispunjeno“, rekla je Manolova prošle jesen uoči lokalnih izbora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala