„Lajt“ verzija ruske vakcine protiv kovida pomoći će u smanjenju broja teških slučajeva

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Primena „lajt vakcine“ protiv virusa korona Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ pomoći će da se vakciniše veći broj ljudi i izbegnu teži slučajevi bolesti i smrtnost među stanovništvom u uslovima pandemije, izjavio je direktor Centra Aleksandar Gincburg.

„Lek protiv vakcine, o kojem je danas govorio predsednik, omogućava nam da ponudimo određeni kompromis između trajanja dejstva vakcine, koju poseduje... ‘Sputnjik Ve’ i potrebe da se brzo obori vrhunac morbiditeta, čak ne ni toliko morbiditeta, već smrtnosti od ove bolesti, koristeći samo jednu komponentu ove vakcine“, rekao je Gincburg za televiziju „Rusija 24“.

On je naveo da „lajt vakcina“ „neće delovati 100 odsto, a za različite kategorije vakcinisanih delovaće na različite načine i da će za jednu kategoriju biti 85 odsto, za druge se procenat može malo razlikovati u jednom ili drugom smeru“.

„Ali najvažnije je da će takav pristup pokriti veliki broj stanovništva i sprečiti težak tok bolesti sa fatalnim ishodom“, naglasio je Gincburg.

On je dodao da druga komponenta vakcine „Sputnjik Ve“ pojačava prvu i omogućava da se računa na stvaranje memorijskih ćelija, koje će stvoriti duži imunitet.

Prema njegovim rečima, razvoj nove vakcine vezan je sa time da „nijedna industrija, ni zapadne Evrope, ni Amerike, ni cele zemaljske kugle istovremeno u uslovima pandemije koja je zahvatila ceo svet, ne može brzo da proizvede potrebnu količinu preparata za vakcinu“.

Istovremeno je naglasio da će Rusija nastaviti da se pridržava strategije vakcinacije u kojoj će se koristiti vakcina „Sputnjik Ve“ sa dve komponente.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija razmatra mogućnost stvaranja „lajt vakcine“ u Centru „Gamaleja“ sa efikasnošću od 85 odsto, koja bi mogla da se koristi za vakcinaciju desetina miliona Rusa odjednom.

Saradnja sa „Astra Zenekom“

Gincburg je dodao će uskoro početi zajednička ispitivanja vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ i kompanije „Astra Zeneka“.

„Ruski fond za direktne investicije i ‘Astra Zeneka’ postigli su dogovor o mogućnosti sprovođenja kliničkih ispitivanja u kojima bi se koristila prva komponenta one koja je stvorena u Oksfordu, a kao druga komponenta – ona koja ulazi u sastav vakcine ‘Sputnjik Ve’. Koliko shvatam, ova klinička ispitivanja će započeti u najskorije vreme“, precizirao je Gincburg.

Sa svoje strane, direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev izjavio je da bi se komponenta vakcine „Sputnjik Ve“ – „Sputnjik Ve lajt“ mogla dati drugim zemljama da zaustave pandemiju virusa korona.

„‘Sputnjik Ve’ je glavni preparat, to je vrsta platforme za vakcinu gde će biti deo, komponenta koju možemo da pružimo kompaniji ‘Astra Zeneka’. Komponenta o kojoj se danas govorilo – ‘Sputnjik Ve lajt’... omogućiće mnogim zemljama u inostranstvu da nađu privremeno, ali brzo rešenje – da zaustave pandemiju“, rekao je Dmitrijev za televiziju „Rusija 24“.

Ranije je objavljeno da je kompanija „Astra Zeneka“ je prihvatila ponudu Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta „Gamaleja“  da upotrebi dve komponente (humane adenovirusne vektore) vakcine „Sputnjik Ve“ u svojim kliničkim ispitivanjima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala