Hakovan nalog američkog predsednika: Kako je Viktor Gevers „provalio“ Trampovu šifru ― nikad lakše

© Fotolia / Yeko Photo StudioHaker
Haker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandski tužioci potvrdili su da je Tviter nalog američkog predsednika Donalda Trampa hakovan u oktobru uprkos demantijima iz Vašingtona i kompanije Tviter. Tužioci su dodali da etički haker koji je to učinio neće biti optužen.

Haker Viktor Gevers upao je na Trampov nalog na Tviteru @realDonaldTrump 16. oktobra tako što je pogodio lozinku koju koristi američki predsednik, preneli su holandski mediji.

I Bela kuća i Tviter uporno su negirali izveštaje da je nalog predsednika hakovan.

Gevers je odmah otkrio da je nalog hakovan, navodeći da je pretpostavio da je lozinka „maga2020!“, što je skraćenica Trampovog slogana „Učinite Ameriku ponovo velikom“.

Kancelarija holandskog javnog tužioca je saopštila: „Verujemo da je haker ušao u Trampov nalog na Tviteru, ali je ispunio kriterijume sudske prakse koji definišu etičko hakovanje, što ga oslobađa optužbi“.

Dodaje se da je hakovanje u Holandiji krivično delo, ali „posebne okolnosti“, koje se u praksi nazivaju i „odgovornim raskrinkavanjem“, obustavljaju postupak tužilaca.

Holandski tužioci došli su do ovog saznanja na osnovu istrage policijske specijalističke sajber jedinice.

„I haker i američke vlasti su obavešteni o ishodu istrage“, rekli su tužioci, prenosi britanski „Gardijan“.

Kada je procurila vest o hakovanju predsedičkog naloga, Gevers je rekao medijima da je lakoća s kojom je pristupio Trampovom nalogu sugerisala da predsednik ne koristi osnovne mere bezbednosti poput verifikacije u dva koraka.

„Očekivao sam da ću biti blokiran nakon četiri neuspela pokušaja ili da će mi bar tražiti dodatne informacije“, rekao je haker holandskim novinama.

Gevers je kazao i da je pokušao da upozori američke vlasti i da ga je na kraju kontaktirala tajna služba koja mu je zahvalila što im je skrenuo pažnju na bezbednosnu „rupu“.

On je i ranije uspeo da pristupi predsednikovom nalogu na Tviteru - 2016. godine on i još dvojica njegovih kolega pogodili su Trampovu lozinku, koja je u to vreme bila „yourefired“ („otpušten si“) – krilatica Trampovog rijalitija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala