Bugarski istoričar: Jedni od tvoraca makedonizma su Srbi

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potrebno je krenuti od udžbenika kada se govori o lošim odnosima Bugarske i Severne Makedonije, jer su oni glasnici ideja antibugarizma i makedonizma, a makedonizam je nastao zahvaljujući i Srbiji, koja ga je svojevremeno promovisala, izjavio je bugarski istoričar Hristo Matanov.
„Kada govorimo o sadašnjim lošim odnosima sa Severnom Makedonijom, treba, naravno, početi od udžbenika jer su oni glasnici ideja antibugarizma i makedonizma, u kojima se obrazuju generacije koje odrastaju“, izjavio je Matanov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Prema rečima istoričara, makedonizam je nastao zahvaljujući, između ostalog, i Srbiji.

„Samu ideju makedonizma promovisao je srpski političar i poslenik Stojan Novaković još u vreme kada je bio ambasador u Carigradu“, rekao je Matanov.

Istovremeno, bugarski političar je priznao da ponekad i sami Bugari umeju preterano da se zanose istorijom i svojim fantazijama, kao i da ispolje želju da deluju izvanrednije nego što jesu, „ali da takve krađe istorije koja postoji u Makedoniji nema nigde drugo“.

Nova tabla: Republika Severna Makedonija - Sputnik Srbija
Član bugarsko-makedonske istorijske komisije: Napredujemo kao puž

On je istakao da je postizanje opipljivih rezultata u radu zajedničke komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima jedna od ključnih tačaka da Bugarska da svoju saglasnost za početak pregovora o stupanju Severne Makedonije u Evropsku uniju.

S tim u vezi, podsetio je da su na poslednjem sastanku komisije makedonske kolege iz nekog razloga ponovo podigle pitanje o nacionalnoj pripadnosti cara Samuila (kraj 10-početak 11. veka), iako su se još prošle godine eksperti iz komisije dogovorili o zajedničkom odavanju počasti toj istorijskoj ličnosti.

Podsetimo, zajednička komisija za istorijska i obrazovna pitanja osnovana je nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije 2017. godine. Tokom rada stručnjaci bi trebalo da razjasne istorijske sporove i dogovore se o istorijskim činjenicama u školskim udžbenicima.

Kao što je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske ranije saopštilo, makedonska strana je jednostrano obustavila sastanke komisije prošle jeseni zbog predstojećih parlamentarnih izbora. Sastanci su nastavljeni tek u novembru ove godine. Ministarstvo je objasnilo da su oklevanje makedonskih kolega da rade zajedno, kao i iskrivljena istorija Bugara u makedonskim udžbenicima, govor mržnje u medijima i odbijanje da se slože sa bugarskim poreklom makedonske nacije i jezika, postali prepreka zbog koje je Sofija blokirala početak pregovora za pristup suseda Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala