Argentina očekuje rusku vakcinu do kraja godine

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKontejner sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve (Sputnik V) Naučno-istraživačkog instituta "Gamaleja" spakovan za transport u inostranstvo na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo
Kontejner sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve (Sputnik V) Naučno-istraživačkog instituta Gamaleja spakovan za transport u inostranstvo na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argentina se nada da će Rusija dozvoliti upotrebu vakcine „Sputnjik Ve“ i za starije ljude, izjavila je zamenica ministra zdravlja te zemlje Karla Visoti u intervjuu za „Radio kon vos“.
„U ovoj fazi vakcinišu se ljudi mlađi od 60 godina. U toku je analiza podataka. Čekamo preporuke, očekujemo da će vakcinacija biti za ljude starije od 60 godina“,rekla je zamenica ministra.

Ona je, takođe, dodala da i dalje očekuje dolazak ruske vakcine u Argentinu pre Božića (25. decembra).

Trenutno se u Rusiji sprovodi ispitivanje vakcine „Sputnjik Ve“ na dobrovoljcima starijim od 60 godina. Direktor Centra „Gamaleja“, koji je razvio vakcinu, Aleksandar Gincburg, saopštio je 11. decembra da nakon druge injekcije vakcine „Sputnjik Ve“ nijedan od dobrovoljaca starije generacije nije bio pozitivan na virus korona.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da se još uvek nije vakcinisao, jer „stručnjaci kažu da su vakcine koje se danas stavljaju u civilni promet predviđene za građane određene starosne dobi“ i da još uvek nisu predviđene za ljude njegove starosne kategorije. Putin ima 68 godina.

Argentinske vlasti, prema sporazumu, očekuju da će do kraja godine dobiti 600 hiljada doza vakcina. Pri tome je planirano da se započne vakcinacija, uključujući i starijih ljudi.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala