Zlakusko lončarstvo upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska

© Foto : Etnografski muzejZlakusko lončarstvo
Zlakusko lončarstvo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zlakusko lončarstvo upisano je danas na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva i tako postalo četvrti element na ovoj Uneskovoj listi iz Republike Srbije.

Odluku o upisu Zlakuskog lončarstva doneo je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 15. zasedanju koje je održano onlajn 15. i 16. decembra 2020. godine.

Reč je izradi keramičkih posuda na ručnom kolu tehnikom zidanja, namenjenih termičkoj obradi hrane u selu Zlakusa, u okolini Užica.

Upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu Uneska značajan je za međunarodnu promociju kulturnog nasleđa Srbije, ali je istovremeno i podsticaj očuvanju tradicionalnih zanata, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa

Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom, doneli su odluku o pokretanju procedure za upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ciklusu 2019—2020.

© Foto : Etnografski muzejSrpski tradicionalni zanat na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kultrunog nasleđa Uneska
Zlakusko lončarstvo upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska - Sputnik Srbija
Srpski tradicionalni zanat na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kultrunog nasleđa Uneska

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja, u saradnji sa Muzejom na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i Udruženjem lončara „Zlakusa“, na osnovu donete odluke, pripremio je nominaciju.

„Ova nominacija u potpunosti odražava principe očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa definisane Konvencijom iz 2003. godine, jer je reč o elementu koji, pored toga što predstavlja važan izraz identiteta njegovih nosilaca, odražava i aktivan odnos zajednice i sredine koja ga okružuje, budući da je sama tehnika izrade direktno povezana sa sirovinama koje se mogu naći samo u geografskom području u kojem je element prisutan“, ističu u Ministarstvu kulture.

Zlakusko lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i Porodična slava (2014. godine), Kolo, tradicionalna narodna igra (2017. godine) i Pevanje uz gusle (2018. godine).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala