Ukrajina napustila niz sporazuma u okviru Zajednice Nezavisnih Država

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska vlada odobrila je povlačenje zemlje iz nekoliko sporazuma koji su na snazi u okviru Zajednice Nezavisnih Država (ZND).
Prvi dokument naveden u uredbi vlade je Sporazum o koordinaciji međudržavnih odnosa u elektroprivredi. Cilj je koordinisanje akcija za osiguranje pouzdanog snabdevanja električnom energijom preduzeća i stanovništva.

Kijev je takođe izašao iz Sporazuma o osnovnim principima saradnje i koordinacije odnosa u oblasti upotrebe atomske energije u mirnodobske svrhe i Sporazuma o osnovnim principima saradnje u oblasti upotrebe atomske energije u mirnodopske svrhe.

Sva tri dokumenta potpisana su 1992. godine u Minsku.

Dok je Petar Porošenko bio predsednik, ukrajinske vlasti su više puta najavljivale nameru da napuste ZND. Kijev je povukao svoje predstavnike iz svih statutarnih tela zajedničke države. Ipak, Ukrajina nije podnela zvanična dokumenta o prestanku učešća i povlačenju iz osnovnih sporazuma.

Glava MID Ukrainы Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Kijev raskida još 50 sporazuma sa Moskvom

Za vreme predsednika Vladimira Zelenskog, Kijev je nastavio reviziju sporazuma sa Rusijom i ZND. Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasilij Bodnar izjavio je 22. juna da su u Donbasu bila na snazi 453 dokumenta pre početka sukoba, od kojih je oko 300 ostalo na snazi. Dodao je da vlasti ne čine „radikalno-emocionalne“ korake po pitanju raskidanja sporazuma, jer bi to moglo naštetiti Ukrajincima koji žive u Rusiji.

Prema rečima diplomate, neophodno je ispoštovati sve procedure kako ne bi došlo do dvostrukog tumačenja dokumenata.

Dana 1. aprila 2019. godine raskinut je Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala