Ruski lekari prvi put izveli jedinstvenu operaciju kičme

CC0 / Pixabay / Operacija - ilustracija
Operacija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operacija kičme je po prvi put u Rusiji izvedena na neobičan način: veštački lumbalni međupršljenski disk ubačen je sa desne strane tela. Jedinstvenu metodu koristio je načelnik odeljenja za neurohirurgiju Samara gradske bolnice „Pirogov“ Sergej Sergejev, izvestila je pres služba vlade Samarske oblasti.

Uklanjanje hernije diska je uobičajena operacija. Ugradnja veštačkog diska u lumbalni deo kičme smatra se najefikasnijom i istovremeno tehnički najtežom operacijom. Do sada su veštački diskovi ugrađivani samo sa leve strane.

Pristup sa desne strane je tehnički mnogo teži, ali ostavlja mogućnost, ako je potrebno, da se izvrši još jedna operacija.

„Ako iznenada dođe do upale, alergijske reakcije ili ako zbog neke povrede disk ispadne, hirurgu će biti mnogo lakše da poprave stvar, nego da je operacija izvedena sa leve strane“, primetio je Sergej Sergeev.

Pacijent Aleksej Petrušin priznao je da u početku nije mnogo obraćao pažnju na bolove u leđima, ali kada su postali nepodnošljivi otišao je u bolnicu.

Operacija - Sputnik Srbija
Ni nestanak struje nije omeo lekare, operisali uz svetlo mobilnih telefona

„Posle pregleda doktor mi je saopštio da je potrebno da se disk zameni veštačkim. Naravno, pristao sam. Posle operacije sam ustao odmah sledeći dan i sada se osećam dobro", rekao je Petrušin.

U bolnici „Pirogov“ se pruža hitna medicinska pomoć. Odeljenje neurohirurgije bolnice ima 70 kreveta. U lečenju povreda i bolesti kičme, specijalisti odeljenja koriste najsavremenije i jedinstvene tehnologije, od kojih su neke prvi put korišćene u Rusiji, a sada se aktivno primenjuju u vodećim klinikama zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala