Ruski ambasador u Vašingtonu: Predlog Moskve o START 3 i dalje na snazi

© Sputnik / Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog Moskve o tome da se Sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja produži na pet godina bez ikakvih uslova i dalje je na snazi, rekao je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

Antonov je govorio na video-konferenciji u organizaciji Univerziteta u Džordžtaunu.

„Rusija je decembra 2019. godine predložila SAD da se Sporazum produži na pet godina bez bilo kakvih uslova... “, rekao je ambasador, dodajući da partneri u Vašingtonu nisu spremni na to.

On je rekao da je aktuelna američka administracija tokom pregovora praktično ignorisala pitanja koja brinu Moskvu, uključujući pitanje protivraketne odbrane. Bavili su se samo pitanjima od interesa za Ameriku.

Ambasador je rekao da se Rusija nada da će biti moguće s novom administracijom imati susrete u vezi sa START 3 ali da je spremna na dogovor i sa odlazećom administracijom.

„Vrata našeg pregovaračkog tima su otvorena i spremni smo na dijalog. Razumem da je za Ameriku važno da postoji saglasnost obe partije kada je reč o potencijalnom sporazumu sa Rusijom. I spreman sam da radim na tome i sa republikancima i sa demokratama“, dodao je Antonov.

Sporazum o strateškom naoružanju

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala