Ruski ambasador u SAD: Rusija nije odgovorna za sajber napade

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaHaker
Haker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija odbacuje optužbe za hakerske napade na američke vladine agencije i predlaže da se organizuje dijalog specijalnih službi, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov tokom video konferencije koju je organizovao Univerzitet Džordžtaun.

„Skrenuli smo pažnju na najnovije neosnovane pokušaje američkih medija da optuže Rusiju za hakerske napade na američke vladine institucije. Zlonamerne aktivnosti u informacionoj sferi su u suprotnosti sa principima ruske spoljne politike“, rekao je ambasador.

„Predlagali smo ovoj administraciji: hajde da prestanemo da se jedni drugima obraćamo preko medija, hajde da dogovorimo sastanak zvaničnika visokog ranga FBI, CIA i naših obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi. Mi ćemo obezbediti platformu“, naveo je Antonov.

On je dodao da agenti obaveštajnih službi treba da vode profesionalni dijalog o svim postojećim problemima i da treba da se pokuša da se smanji jaz nerazumevanja, razviju neke norme ponašanja i razgovara jedan sa drugim.

Kompjuter - Sputnik Srbija
Putin predložio koordinaciju u borbi protiv sajber-kriminala u okviru APEK-a

„Ali to niko ne želi da radi“, dodao je on.

Agencija Rojters je u ponedeljak objavila da je grupa hakera, koja navodno radi za rusku vladu, tokom sajber napada 13. decembra dobila pristup računarskim sistemima američkog Ministarstva za nacionalnu bezbednost. Ministarstvo je potvrdio da se hakovanje dogodilo i saopštilo da na situaciju reaguje u saradnji sa vladinim i privatnim strukturama. Kako je naveo Rojters, hakovano je i odeljenje Ministarstva trgovine (Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije) i Ministarstvo finansija SAD. Osim toga, kako tvrdi list „Vašington post“, hakeri su dobili pristup podacima američkog Stejt departmenta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je sve optužbe Sjedinjenih Američkih Država za umešanost Rusije u takve napade i pozvao američke vlasti da prestanu da „neosnovano optužuju Ruse“. Podsetio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio američkoj strani da zaključi sporazum o saradnji u oblasti informacione bezbednosti. Prema njegovom mišljenju, „to bi omogućilo zemljama da sarađuju i suprotstave se svakom sajber kriminalu, pokušajima sajber špijunaže itd.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala