Rusija otkrila treće jedinstveno nalazište gasa u Karskom moru

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRadnik na nalazištu gasa u Jamalo-Neneckom okrugu u Rusiji
Radnik na nalazištu gasa u Jamalo-Neneckom okrugu u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Rosnjeft“ otkrila je novo arktičko nalazište gasa sa ukupnim rezervama od 514 milijardi kubnih metara gasa i 53 miliona tona kondenzata tokom bušenja na licenciranom području Vostočno-Prinovozemeljski-2 u Karskom moru, saopštila je pres-služba kompanije.

U skladu sa odlukom Državne komisije, nalazište je registrovano na državni račun. Kompanija navodi da, prema trenutnoj klasifikaciji rezervi, nalazište spada u kategoriju jedinstvenih.

S obzirom da je otkriveno u godini 75. godišnjice Pobede, dobilo je ime po velikom vojskovođi, maršalu Sovjetskog Saveza Konstantinu Rokosovskom.

Prema navodima pres-službe, kompleksni program bušenja koji je „Rosnjeft“ sprovodio u Karskom moru omogućio je formiranje novog klastera nafte i gasa u tom području. On uključuje tri otkrivena polja sa ukupnim kapacitetom procenjenih rezervi više od 1,7 triliona kubnih metara gasa i oko 200 miliona tona nafte i kondenzata.

Ranije je direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjeft“ Igor Sečin tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom saopštio da počinje praktična realizacija projekta „Vostok oil“. Projekat predviđa formiranje nove naftne i gasne provincije na poluostrvu Tajmir (najseverniji deo kontinentalne Azije). Resursna baza projekta je ogromna i iznosi oko pet milijardi tona nafte.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala