„Rudnik litijuma je od strateškog značaja za Srbiju“: Premijerka sa predstavnicima „Rio Tinta“

© Tanjug / TANJA VALICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije „Rio Tinto“ o nastavku realizacije projekta „Jadar“ i napretku izrade studije opravdanosti, za koju je ta kompanija u 2020. godini odobrila dodatnih 200 miliona dolara.

Time ukupna investicija „Rio Tinta“ u istraživanje i razvoj „Jadar“ projekta prevazilazi 450 miliona dolara, rečeno je na sastanku Brnabić sa generalnom direktorkom Kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum Marni Finlejson i direktorkom Kompanije „Rio Sava eksplorejšen“ Vesnom Prodanović.

Premijerka Brnabić je naglasila da je razvoj projekta „Jadar“ od izuzetnog značaja za Srbiju i Loznicu i da će se samo u fazi izgradnje rudnika i postrojenja za preradu angažovati više od 2.100 radnika, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada bude završen, kazala je predsednica vlade, projekat „Jadar“ biće moderan podzemni rudnik sa efikasnim postrojenjem za preradu jadarita, kao i svim potrebnim postrojenjima za održivo upravljanje otpadom.

Primenom najsavremenijih tehnologija koje je „Rio Tinto“ razvio za preradu jadarita, posebno će se voditi računa o zaštiti životne sredine, istakla je Brnabić.

Rekla je da je zadovoljna napretkom studije opravdanosti u okviru koje je, u saradnji sa meštanima u Loznici, započeo i proces otkupa zemljišta na kojem će biti izgrađen budući rudnik i fabrika za preradu jadarita.

Projekat „Jadar“, koji u Srbiji razvija međunarodna rudarsko-metalska grupacija „Rio Tinto“, od strateškog je značaja za Srbiju kako zbog eksploatacije litijuma i borata iz jadarita, tako i zbog ukupnog uticaja ovog projekta na razvoj zelene ekonomije u Srbiji.

Taj projekat podrazumeva razvoj savremenog, tehnološki naprednog i održivog rudnika i postrojenja za preradu jadarita u periodu od najmanje 50 godina, sa direktnim uticajem na BDP i razvoj održive ekonomije u Srbiji, konstatovano je na sastanku, prenosi Tanjug.

Sagovornici su se saglasili da su saradnja i partnerstvo kompanije „Rio Tinto“, Vlade Srbije i lokalnih zajednica od ključnog značaja za uspeh „Jadar“ projekta.

Generalna direktorka kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum Marni Finlejson istakla da ta kompanija proizvodi metale i minerale koji su od suštinskog značaja za ekonomiju.

Svi naši proizvodi imaju značajnu ulogu u procesu tranzicije ka zelenoj ekonomiji, a kada bude razvijen, projekat „Jadar“ će proizvoditi litijum, materijal budućnosti i značajno će doprineti osnaživanju profila Srbije kao destinacije koja privlači investitore i stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije, podvukla je Finlejson.

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, rečeno je da je projekat „Jadar“ od strateškog značaja za Srbiju i razvoj održivog rudarstva, a da nedavno formiranu Radnu grupu za implementaciju projekta „Jadar” čine predstavnici kompanije „Rio Tinto” i svih resornih ministarstava, jer je to projekat cele Srbije.

Posebno je naglašeno da će naročita pažnja i značaj biti posvećeni zaštiti životne sredine, jer moderan rudnik i fabrika za preradu jadarita uključuju postrojenja za održivo upravljanje otpadom i najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da neprečišćena voda neće biti ispuštena u reke, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala