Rogozin: Nova „Angara“ će biti dvostruko moćnija od „Protona“

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaRussia’s Angara-A5 rocket launched on maiden flight
Russia’s Angara-A5 rocket launched on maiden flight - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketa-nosač „Angara-A5V“ biće dvostruko moćnija od „Protona“ i zadovoljiće sve potrebe „Roskosmosa“ do 2032. godine, saopštio je šef ruske svemirske korporacije Dmitrij Rogozin.

Treći stepen rakete će pokretati motor koji će sagorevati tečni vodonik.

„U toj verziji (A5V) 'Angara' će biti duplo moćnija od 'Protona'. To još nije gigateška raketa (koja može da lansira u nisku orbitu 50 tona tereta), ali jeste superteška raketa, koja je sposobna da reši sve naše zadatke do 2032. godine“, napisao je Rogozin na tviteru.

​On je podsetio da su već počeli radovi na motoru RD-0150 za raketu „Angara-A5V“.

Rogozin je takođe napisao da će Ministarstvo odbrane Rusije i „Roskosmos“ sledeće godine realizovati dva lansiranja rakete „Angara“.

„Sledeće godine ćemo realizovati lansiranje kako teške, tako i lake rakete 'Angara', s tim što će teška leteti sa moćnim potisnim blokom 'Persej'. Lansiranja će se izvesti prema programu testiranja leta, gde je naručilac Ministarstvo odbrane. Veliko im hvala“, napisao je Rogozin.

​Do sada su realizovana tri lansiranja rakete „Angara“ – 2014. godine su poletele laka i teška verzija, a 2020. godine lansirana je teška „Angara“.

Ranije je saopštavano da „Angara-A5V“ može da lansira u nisku Zemljinu orbitu 37 tona tereta na visinu od oko 200 kilometara. „Proton“ na istu visinu može dostaviti oko 23 tone tereta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala