Prvo Jokić, a sada i Dončić – Amerikanci opustite se, oni igraju glavom /video/

© AP Photo / David ZalubowskiKošarkaši Luka Dončić i Nikola Jokić
Košarkaši Luka Dončić i Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Luka Dončić, jedan od najboljih košarkaša sveta, kritikovan u Sjedinjenim Američkim Državama zbog viška kilograma pred početak godine.

Reprezentativcu Slovenije na društvenim mrežama navijači su se podsmevali zbog fizičkog izgleda.

Bilo je raznih komentara, a on im je odgovorio tako što je protiv Milvoki Baksa u predsezonskom meču postigao 27 poena i uz to imao osam skokova i četiri asistencije.

Novinari su luku posle utakmice pitali za komentar:

„Mislim, ljudi na Tviteru pišu razne stvari. Ali, istina je da nisam u najboljoj fizičkoj spremi. Naravno, uskoro ću biti u top formi“, rekao je Dončić.

„Ali, znate, nikada i nisam bio neko ko je imao izražene mišiće, tako da šta mogu da kažem?“, dodao je Luka.

Sličan problem pred početak gotovo svake takmičarske godine, izuzev ove, imao je srpski košarkaš Nikola Jokić.

Centar Nagetsa imao je višak kilograma i 2018. i 2019, ali je tokom sezone svaki put smršao i potom dominirao najjačom košarkaškom ligom na svetu.

Činjenica je da Jokić nije igrao na Ol-star nivou kada je imao višak kilograma međutim, to nisu bili dugački period i te probleme je rešavao u roku od nekoliko nedelja.

Džoker je u tom periodu imao blistave partije, ali nekonstantne i kada je doveo telo do vrhunca onda je bio među najboljima u ligi.

Ključna stvar kod Jokića i Dončića nisu fizičke predispozicije, koliko mogu da skoče ili koliko ubrzanje imaju. Oni su jedni od retkih igrača čija igra izgleda sporo, a kada pogledate brojke i koliki uticaj na igru imaju, utisak je da to sve „pršti“ po terenu.

Glavna prednost Jokića i Dončića u odnosu na fizički dominatne igrače, kojih ima pregršt u NBA, je glava i generalno podneblje odakle dolaze.

Pokojni Kobi Brajant u intervjuu nakon završetka karijere izjavio je kako je u košarkaškim danima mogao da predvidi četiri poteza unapred na terenu. Toliko je studirao igru i razmišljao brzo da je unapred znao ko će šta da uradi.

Slično je sa srpskim i slovenačkim košarkašem. Mogu da u jednom trenutku izgledaju nespremno, sa viškom kilograma, ali i tada, a pogotovo kada dovedu telo do vrhunca, dominiraju igrom pod obručima.

► Ražnatović: Gudurić je slobodan košarkaš

► Boban Marjanović zaigrao za Dalas, Dončić bolji od Janisa

► Završena najveća NBA saga – Janis „teži“ za 228.200.000 dolara

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala